Kalmar, vinnare 2023: "Nu förstår alla vikten av eHälsoarbetet!"

Det rådde glädjeyra när Kalmar tog emot utmärkelsen som Sveriges eHälsokommun på Vitalis i fjol. Och glädjen sitter i:
– En fantastisk upplevelse, som entusiasmerat våra medarbetare och politiker, säger Niklas Hörling, digitaliseringschef i Kalmar kommun.

 

Niklas Hörling menar att priset bidragit till att i princip alla på olika nivåer inom kommunen nu inser hur viktigt det är att sätta fokus på eHälsofrågorna:
– Engagemanget har lett till att man vill spänna bågen ännu mer, säger han.
Äldreomsorgen har uppmärksammats speciellt. I höstas reste en delegation till Japan för att studera digitala framsteg inom äldreomsorgen.
– Både professionen och politiker deltog, jag var också med. Japan har ännu större utmaningar än vi, rent demografiskt. För dem är eHälsa en väldigt viktig pusselbit för att klara framtiden. Vi fick ta del av många intressanta lösningar.

 

Nyfikenhet viktig drivkraft
Just nyfikenheten framhölls också i juryns motivering: En kommun som vågar testa och lära av misstag, men som bestämt sig för att vara bäst på att använda digitalisering för omställning till nära hälsa, vård och omsorg.
– Jo, den är en viktig beståndsdel håller Niklas med om.
Han lyfter t ex fram ett samverkansprojekt mellan DIGG, E-hälsomyndigheten och Socialstyrelsen, där Kalmar utsetts till en av de kommuner som genomför intressanta AI-projekt. I detta fall AI-driven schemaplanering.
– Samtidigt handlar det om att förändra på ett mjukt sätt. Att vi jobbar med människor i digitaliseringen, inte bara med teknik, är väsentligt för oss.
Han beskriver sin egen roll som att hjälpa medarbetare att förstå vilka nyttor och värde tekniken kan ge.
– Men det verkligt stora ligger i att förändra våra arbetssätt, inte bara tillföra nya system.

 

Bröt politiskt beslut…
Niklas menar att utmärkelsen har betytt väldigt mycket.
– Dels är det ett bevis på att det vi gör i Kalmar går åt rätt håll. Att verkligen få bekräftelse på att det vi gjort, ja det känns väldigt bra.
Att bli Sveriges eHälsokommun var faktiskt också ett politiskt mål, som sattes av fullmäktige i kommunens verksamhetsplan för 2020.
– Där slogs fast att Kalmar ska bli Sveriges bästa eHälsokommun 2025. Tyvärr misslyckades vi med det. Men kommunstyrelsen verkar tycka att det är helt OK att vi blev det redan 2023 istället…

 

Eko i media och kreativt besök
Priset gav stort eko: bland annat artiklar i lokalpressen, i Dagens Medicin – och ett väldigt surr på sociala medier. Både kommuner och andra aktörer har också hört av sig efter prisutdelningen på Vitalis i fjol.
– Vi har haft en rad teamsmöten med andra kommuner. De har velat veta vad vi har gjort, vad som sticker ut, vad de själva kan lära av det, berättar Niklas.
Några kommuner har dessutom gjort studiebesök på plats.
– Nu senast hade vi besök av en delegation på 20 personer från Lund. Lite speciellt eftersom de ju själva blev Sveriges eHälsokommun 2021.
Besöket ledde till kreativa samtal och jämförelser:
– I vissa lägen, konstaterade vi, har de kommit längre än oss. På andra områden har vi tagit helt andra kliv framåt som de kunde lära sig av.
– Jag tycker det är jättespännande att kommuner som ligger långt fram, och som till och med vunnit samma pris, på ett prestigelöst sätt kan lära saker av varann och hjälpa varandra framåt!

 

Läs mer om Sveriges eHälsokommun och skicka in din ansökan innan 15 mars

Om Sveriges eHälsokommun