
Utvärdering och forskning

Befolkningsdata - population based health

Framtidens omsorg och vård

Sammanhållen vård och omsorg
Sedan januari 2023 finns det juridiska möjligheter till bättre digitalt informationsutbyte mellan hälso- och sjukvården och delar av socialtjänsten, något som har varit efterlängtat under en längre period. Vilka arbete pågår inom kommun och mellan kommun och region för att nyttja möjligheterna? Vilket stöd behövs för detta på olika nivåer?

Automatiserat beslutfattande i kommuner
Sedan juli är det möjligt för kommuner att fatta automatiserade beslut. Hur har förändringen i lagstiftningen påverkat socialtjänstens verksamhetsområden? Vilka processer kan automatiseras delvis eller helt? Hur har kommunerna resonerat och vilket arbete är det som pågår?

Välfärdsteknik
Den demografiska utmaningen slår allra hårdast inom äldreomsorgens verksamheter, där behovet kommer vara störst. Nya arbetssätt med stöd av digital teknik blir därför avgörande. Hur ser det ut med införandet av välfärdsteknik i kommunen? Erfarenheter av överenskommelsen, vad har fungerat bra och inte bra? Lärdomar och erfarenheter?

Informationssäkerhet
I ett alltmer digitaliserat samhälle blir det centralt data hanteras och skyddas. Exempel på hur kommuner arbetar aktivt med informationssäkerheten i socialtjänsten. Myndigheternas roll i att stödja och främja digitaliseringsutvecklingen och hur detta kan göras på bästa sätt samtidigt som teknik och data nyttjas på andra sätt?

Avtalssamverkan
Avtalssamverkan ger kommuner och regioner möjlighet att samverka i praktiken, och är ett viktigt led i för att kunna att möta dagens och framtida utmaningar. Det ställer också krav på arbetssätt och vilka system som informationen hanteras i. Vilka exempel finns det där man nyttjar avtalssamverkan kommuner emellan och mellan kommun och region?

Omvårdnadsinformatik
Spåret Omvårdnadsinformatik ger kunskaper och mötesplatser för användningsområden för eHälsa, olika eHälsointerventioner och implementering av eHälsoinitiativ inom hälso- och sjukvården både utifrån ett vårdgivar- och vårdtagarsammanhang med fokus på omvårdnad.
Spåret är planerat tillsammans med Svensk sjuksköterskeförening.

Egenmonitorering
Egenmonitorering handlar om att mäta olika hälsorelaterade värden i sin egenvård, ofta med digital teknik. Det ingår ofta i en tjänst där man kan se och analysera sitt nya och sina historiska mätvärden och dela med sig till vårdpersonal. Både personal och patient kan agera om något försämras.
Syfte med spåret om egenmonitorering är att belysa införandet av digitala tjänster för egenmonitorering från olika områden tex informationshantering, organisation, finansiering, transformation och verksamhetsförändring