Vitalis stipendium 2024

– Användarnära innovationer för vård och omsorg

– Användarnära innovationer för vård och omsorg

Vitalis stipendium vill lyfta och uppmärksamma initiativ som genom digitalisering och nytänkande skapar nytta för individ, verksamhet eller samhälle. Det kan handla om en produkt, ett projekt, en metod eller ett arbetssätt. Stipendiet delas ut årligen till personal inom vård och omsorg. Vinnaren presenteras och tar emot priset på Vitalis invigning 14 maj 2024.

Stipendiet har instiftats av Vitalis tillsammans med Tietoevry Care.

 

Förutsättningar

Vi ser gärna innovationer som medför en påvisbar ökad nytta för vårdtagare/brukare/patienter, personal, organisation och/eller samhällsekonomin. Det är positivt om innovationen är implementerad eller om beslut om implementation har tagits.

Stipendiesumman är på 60 000 SEK och kommer att fördelas på ett eller två bidrag från kommun och/eller region. Stipendiat/er kan även vara verksamma inom vård och omsorg driven i privat regi, på uppdrag av kommun alternativt region. Utöver prissumman på 60 000 SEK kommer årets stipendiat/er av Vitalis stipendium erbjudas möjligheten att tillsammans med Tietoevry genomföra en Discovery kring sin lösning/idé för att ta nästa steg i sin innovationsresa till ett värde av 90 000 SEK. Sammantaget ett prisvärde på 150 000 SEK.

Stipendiet är öppet för sökande från Sverige, Norge och Danmark och har instiftats av Vitalis tillsammans med Tietoevry Care.

Stipendiejury

En stipendiejury kommer att utse stipendiater. I juryn ingår personer med kompetens från vård- & omsorgsarbete, direkt eller indirekt. Juryns beslut kan inte överklagas.

Kriterier för juryns bedömning:

  • effekten av den innovativa insatsen
  • hur innovationen är implementerad i organisationen
  • möjligheter för nationell spridning av resultatet
  • hur innovationen gagnar individen, (vårdtagare, brukare, patient, anhörig), personalen inom kommun, region och/eller ekonomin hos dessa huvudmän.

Juryn består av:

  • Hanna Svensson, spetspatient
  • Johanna Ulfvarson, senior rådgivare internationella frågor och eHälsa, E-hälsomyndigheten
  • Patrik Sundström, VD på Inera
  • Nasim Bergman Farrokhnia, ordförande eHälsoläkarföreningen
  • Carina Wiman, Head of Business Enablement, Tietoevry Care

Allmän information

Tre finalister utses under våren 2024 och ges möjlighet att spela in en presentation på ca 10 minuter som beskriver projektet/tjänsten/innovationen. Denna presentation publiceras sedan i Vitalis kanaler, där publiken kan rösta på sin favorit.

Stipendiet delas ut på Vitalis invigning, tisdag den 14 maj.

Finalisterna bekostar själva ev. hotell och resa till Vitalis men får ett konferenskort som gäller samtliga dagar.

Viktiga datum

27 mars – sista ansökningsdag
19 april – finalistfilmer färdigproducerade
14 maj – prisutdelning


Frågor besvaras av

Carina Wiman, Lead Business Developer, Tietoevry Care
[email protected]

Maria Sterner, Mässansvarig Vitalis, Svenska Mässan
[email protected].