Vitalis stipendium 2023 – Användarnära innovationer för vård och omsorg

Se de tre finalisternas filmer nedan och rösta på din favorit. Röstningen stängd. Vinnaren presenteras och tar emot priset på Vitalis invigning 23 maj.

Se de tre finalisternas filmer nedan och rösta på din favorit. Röstningen stängd. Vinnaren presenteras och tar emot priset på Vitalis invigning 23 maj.

Vitalis stipendium vill lyfta och uppmärksamma initiativ som genom digitalisering och nytänkande skapar nytta för individ, verksamhet eller samhälle. Det kan handla om en produkt, ett projekt, en metod eller ett arbetssätt. Stipendiet delas ut årligen till personal inom vård och omsorg.

Stipendiet har instiftats av Vitalis tillsammans med Tietoevry Care.

Se de tre finalisternas filmer nedan, vinnaren tog emot priset på Vitalis invigning 23 maj.

Vinnaren av Vitalis stipendium 2023

Vinnaren av Vitalis stipendium 2023 har korats – grattis Virginia Zazo, Region Västerbotten – Västerbotten utan Gränser!

Juryns motivering:
Vinnaren av Vitalis Stipendium 2023 har tagit sig an en av vår tids stora ödesfrågor. Genom ett innovativt koncept för digital, distansoberoende och global kompetensförsörjning har man lyckats öka tillgängligheten till vård och attrahera kompetent arbetskraft från flera olika Länder. Projektet har gått från idé, förstudie och pilot till bred implementering i hela regionen och är ett fantastiskt exempel på hur man lyckats ställa om organisation och arbetssätt utifrån behov och tekniska möjligheter – till nytta och glädje för såväl vårdgivare och personal som Patienter. Regionen är en föregångare som visat att omställningen är möjlig – vi tror att många kommer följa efter.

Läs mer om prisutdelningen här

Finalisternas filmer

Lena Svanbom, Region Västmanland, Datadriven vårdtyngdsanalys – visar trycket på vårdenheter i realtid


Virginia Zazo, Region Västerbotten, VuG – innovativt koncept för digital och global kompetensförsörjning


Karin Littmann, Karolinska Universitetssjukhuset, Strukturerad screening – digifysisk modell spårar upp dold sjukdom

 

Förutsättningar

Vi ser gärna innovationer som medför en påvisbar ökad nytta för vårdtagare/brukare/patienter, personal, organisation och/eller samhällsekonomin. Det är positivt om innovationen är implementerad eller om beslut om implementation har tagits.

Stipendiesumman är på 60 000 SEK och kommer att fördelas på ett eller två bidrag från kommun och/eller region. Stipendiat/er kan även vara verksamma inom vård och omsorg driven i privat regi, på uppdrag av kommun alternativt region. Utöver prissumman på 60 000 SEK kommer årets stipendiat/er av Vitalis stipendium erbjudas möjligheten att tillsammans med TietoEVRY genomföra en Discovery kring sin lösning/idé för att ta nästa steg i sin innovationsresa till ett värde av 90 000 SEK. Sammantaget ett prisvärde på 150 000 SEK.

Stipendiet är öppet för sökande från Sverige, Norge och Danmark och har instiftats av Vitalis tillsammans med Tietoevry Care.

 

Stipendiejury

En stipendiejury kommer att utse stipendiater. I juryn ingår personer med kompetens från vård- & omsorgsarbete, direkt eller indirekt. Juryns beslut kan inte överklagas.

Kriterier för juryns bedömning:

  • effekten av den innovativa insatsen
  • hur innovationen är implementerad i organisationen
  • möjligheter för nationell spridning av resultatet
  • hur innovationen gagnar individen, (vårdtagare, brukare, patient, anhörig), personalen inom kommun, region och/eller ekonomin hos dessa huvudmän.

 

Juryn består av:

  • Hanna Svensson, spetspatient
  • Johanna Ulfvarson, sakkunnig forskning och ehälsa, E-hälsomyndigheten
  • Patrik Sundström, programansvarig för eHälsa, SKL
  • Nasim Bergman Farrokhnia, ordförande eHälsoläkarföreningen
  • Malin Söderlund, Head of Business Development Health, Tietoevry Care

 

Allmän information

Tre finalister utses under våren 2023 och ges möjlighet att spela in en presentation på ca 10 minuter som beskriver projektet/tjänsten/innovationen. Denna presentation publiceras sedan i Vitalis kanaler, där publiken kan rösta på sin favorit.

Stipendiet delas ut på Vitalis invigning, tisdag den 23 maj.

Finalisterna bekostar själva ev. hotell och resa till Vitalis men får ett konferenskort som gäller samtliga dagar.

 

Viktiga datum

24 mars – sista ansökningsdag
28 april – finalistfilmer färdigproducerade
23 maj – prisutdelning

 


Frågor besvaras av

Malin Söderlund, Head of Business Development Health, Tietoevry Care
Tel: +46725753380
Mejl: malin.a.soderlund@tietoevry.com

Maria Sterner, Mässansvarig Vitalis, Svenska Mässan
Tel: +46 (0)31-708 8235
Mejl: maria.sterner@svenskamassan.se.