Finalisterna utsedda – dessa gör upp om Vitalis stipendium 2025

Vitalis-juryn har nu granskat alla innovativa bidrag och valt ut tre som sticker ut lite extra i kampen om Vitalis stipendium. Vi fick äran att gratulera och växla några ord med finalisterna.

 

26 bidrag har blivit tre. Men bara ett kan vinna. På Vitalis får en lycklig vinnare ta emot stipendiet på 60 000 kronor och dedikerad hjälp från stipendiepartner Deloitte.

 

Det årliga stipendiet vill stötta och uppmärksamma projekt som genom digitalisering och nytänkande skapar nytta för individ, verksamhet eller samhälle och delas ut till personal inom vård och omsorg.

 

Bland de 26 sökande har stipendiejuryn valt ut tre finalister som stack ut från mängden: Digitala hemvårdsteamet, Lunds kommun, Henrik Hjelmgren, Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Maria Andersson Ödman, Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 

Finalbidrag 1: Digital hemvård som skapar närhet på distans
Lunds kommun är först i landet att erbjuda digital hemvård via skärm till brukare i äldreomsorgen.
– Vi har funnit en nytänkande, enkel och universell lösning där vi arbetar med en videoenhet. Det är ett helt nytt mindset i vår verksamhet, säger verksamhetschefen Niclas Snygg.

 

Genom en surfplatta som är installerad i brukarens hem genomförs insatser via videosamtal.
– Med den här videosatsningen kan vi stödja brukarna med alla behovsområden som finns.

 

Lösningen är frivillig, men har visat sig vara populär.
– Fördelen med vår lösning är att vi kan göra individuella hembesök digitalt men också erbjuda gruppaktiviteter som digitala fikaträffar eller gruppträning.

 

I projektet genomförs dessutom en kvalitativ forskningsstudie. Några av resultaten hittills är att besöken innebär lugnare samtal, starkare närvaro som både brukare och personal uppskattar samt ökad kontinuitet.

 

Pionjärsarbetet med digital hemvård belönas nu med en finalplats.
– Det känns fantastiskt roligt och vi är väldigt stolta över verksamheten och allt det arbete som medarbetarna gör, säger Victoria Håkansson, administrativ ledningskoordinator i kommunen.

 

Finalbidrag 2: Spel och app hjälper barn att övervinna rädslan för nålstick

Några av de största rädslorna barn har är nålar och stick. Barn på sjukhus beskriver även nålstick som det värsta under sin sjukhusvistelse. Henrik Hjelmgren, universitetssjuksköterska och Med Dr på Astrid Lindgrens Barnsjukhus försöker därför hjälpa barn med stickrelaterade procedurer på sjukhuset. Han ligger bakom idén med ”Stickäventyret”, en tvådelad innovation som både avdramatiserar och distraherar barn vid till exempel en blodprovstagning:
– Vi har en mobilapp som förbereder barnen inför nålsticket och ett Augmented Reality (AR)-spel som distraherar barnen för användning i samband med själva sticket.

 

Mobilappen syftar till att förbereda barnet inför, men kan även användas till att bearbeta upplevelsen efter nålsticket. Forskning har visat att ju mer förberedd man är desto mindre rädd och orolig blir man vid själva sticket. Om barnet är mer förberett hjälper det även vårdpersonalen.
– Det blir då lättare för mig som sjuksköterska att beskriva, förklara och utföra nålsticket, eftersom barnet blir mer delaktigt.

 

AR-spelet bygger på vetenskapliga rön från Virtuell Reality-forskning om att distraktion kan flytta fokus från det smärtsamma sticket så att rädsla/oro minskas och på så sätt får barnet mindre ont. AR är helt nytt inom distraktion till skillnad från VR, eftersom barnet kan se verkligheten även om en hög distraktion bibehålls. Detta kan vara extra bra för barn som vill ha kontroll.
– Även om det gör ont vid själva sticket kan AR-spelet bidra till att barnet går därifrån med ett positivt minne vilket är viktigt för självkänslan och framtida nålstick.
– Detta ger mig fler verktyg i min verktygslåda för distraktion och smärtlindring.

 

Det blir Henrik Hjelmgrens första besök på Vitalismässan. Att bli nominerad hade han inte förväntat sig.
– Det känns väldigt roligt. Jag får ny energi till projektet och ser det som en möjlighet för fortsatt spridning och utveckling.

 

Finalbidrag 3: Cancerbehandling i köpcentrum förenklar livet för patienterna
Antalet cancerpatienter ökar i landet, och Region Uppsala är inget undantag. För att underlätta för patienterna öppnade regionen en mottagning som ligger i anslutning till Gränby köpcentrum.
– Vi har fina nya lokaler, men det började bli ganska trångt. Vi involverade patienterna i processen och det fanns önskemål om en mer tillgänglig vård, säger Maria Andersson Ödman, biträdande verksamhetschef på Akademiska sjukhuset.

 

Satsningen har visat sig vara populär bland patienter, personal och politiker.
– Patienterna uppskattar den trivsamma miljön. De tycker också att det är smidigare att ta sig till mottagningen än till Akademiska.
– Personalen trivs med miljöombytet och märker att patienterna är nöjda. Politikerna ser en hälsoekonomisk vinning, främst i form av lägre lokalhyra.

 

Maria märker även av intresset från andra avdelningar, samt från andra regioner och sjukhus som följer utvecklingen.
– Kan man flytta ut så pass avancerad behandling som cancerbehandling, så finns det potential även för andra avdelningar att göra samma resa som vi gjort.

 

Maria Andersson Ödman är inbjuden som talare den 21 maj, och är extra glad över nomineringen.
– Det är jätteroligt att bli nominerad. Vi är så nöjda med det här projektet, särskilt med tanke på hur nöjda patienterna är. Det är kul att andra tycker det vi gör är bra och en väg att gå.


Var med och påverka vem som tar emot Vitalis Stipendium i maj, lämna en röst på ditt favoritbidrag.

 

Läs mer och rösta