Tre stolta vinnare av Vitalis årliga utmärkelser

Digitalisering, AI och säkerhetsfrågor. Tre centrala ämnen i fokus när Vitalis, Nordens ledande mötesplats för framtidens hälsa, vård och omsorg, arrangeras på Svenska Mässan 13-16 maj. Under tisdagen delades dessutom tre utmärkelser ut; HealthTech Award, Vitalis stipendium och Sveriges eHälsokommun 2024.

 

Health Tech Award till AI-baserad diagnostik
Vinnaren av Health Tech Award heter Stratipath som utvecklat AI-baserad precisionsdiagnostik för att förbättra cancerbehandlingar och patientresultat. En innovation som ger tydliga fördelar och tillgängliggör denna teknologi över hela världen. Dessutom till en låg kostnad.

– Det känns superkul och är en bekräftelse på att man gör rätt. Vi känner stolthet och hoppas uppmärksamheten kommer att öppna dörrar. Att hålla på med innovation är mycket av en kamp eftersom man vill att så många som möjligt ska förstå vad man håller på med. Så det här priset betyder jättemycket för oss, säger Lars Lengquist, Head of Marketing & Design på Stratipath.

 

Effektivt samarbete premieras med stipendium
Vitalis stipendium går i år till Kalix kommun i samarbete med 14 andra kommuner i Region Norrbotten. Genom ett gemensamt verksamhets- och EKO-system för alla kommuner i regionen skapas möjligheter att dela både resurser och processer. Kommunerna vinner med motiveringen att dom tagit “ett helhetsgrepp om samverkan – ett effektivt samarbete över organisationsgränser – till gagn för såväl invånare som medarbetare”.

– Den här resan började 2017. Vi var enträgna och målmedvetna om att göra detta tillsammans för att bana väg för framtiden. Och det gick! Vi har nästan blivit som en kommun, fast vi är 14, säger Anna-Lena Andersson, socialchef i Kalix kommun och fortsätter:
– Man går där i Kalix, funderar och jobbar på. Då känns det som “yes!” på nåt vis. Att det vi gjort tillsammans blir så uppmärksammat i hela Kommunsverige.

 

Övertorneå årets eHälsokommun 2024
Med beslutsamhet, strukturerade metoder och stor förmåga till genomförande har Övertorneå kommun åstadkommit en förflyttning som gör skillnad på riktigt. En kommun som visat att det som sker digitalt på distans, kan vara det som är riktigt nära.
– Det är jättekul att se hur långt vi har kommit med digitaliseringen. Hela kommunen har jobbat med detta i många år och det är vår aktiva inställning till digitalisering som har gjort det möjligt. säger Carina Kemppainen, äldreomsorgschef, Övertorneå kommun.

Hon berättar att kommunen under flera år varit en flitig besökare på Vitalis. Något som kom väl till pass när Övertorneå kommun blev utsedd till modellkommun av SKR.

– Under åren har vi sett vilka lösningar som finns och vågat prova på nya saker. När vi blev modellkommun såg vi att vi hade lösningar som andra inte ens hade påbörjat. Vi har inte förstått själva hur digitala vi har varit. Det har lärt oss att jobba mer strategiskt och samordnat. Vi har fått ett samlat grepp om vår digitalisering och massvis av nya kanaler för samverkan med andra, avslutar Carina Kemppainen.

 

Viktig mötesplats för framtidens hälso- och sjukvård
I år bjuder Vitalis på fyra dagar med 200 utställare och 400 programpunkter. Tisdagens prisutdelning ramar in själva tanken bakom mötesplatsen – att sätta fokus på e-hälsa, välfärdsteknik och innovation genom att vara ett forum för branschens viktigaste aktörer, i syfte att främja utvecklingen av en hållbar hälso-och sjukvård.

Foto: Natalie Greppi