Obegränsad läkemedelsinformation med appen Fass Vårds offline-funktion

Annons | Under 2023 lanserade Fass två mobilappar – Fass Vård och Fass Djur. De byggdes på en ny teknisk plattform för en modern, uppkopplad omvärld, men de är minst lika viktiga den dagen användaren tvingas söka läkemedelsinformation offline.

 

 

Fass har minst sagt en samhällsviktig och betydelsefull roll i samhället. Appar har sedan den smarta telefonens genombrott varit populärt i Sverige och när Fass-boken lades ner under mitten av 2010-talet var mobiltelefonerna det givna målet – vid sidan av den ständigt uppdaterade webbversionen förstås.

 

Idag finns tre appar: Fass Allmänhet för just allmänheten, Fass Vård för hälso- och sjukvårdspersonal och farmaceuter samt Fass Djur, som riktar sig mot djursjukvårdspersonal och djurägare.

 

– Utöver bland annat uppdaterad läkemedelsinformation och lagerstatus har apparnas funktionalitet som gör det möjligt att sortera visningen av avsnitten i Fass-texten, beroende på vilken läkemedelsinformation du oftast använder i din yrkesroll. Det är också enkelt att spara sökningar eller skicka till en kollega för vidare diskussion, säger Gunilla Englund, affärsutvecklingsansvarig på Fass.

 

 

Viktig funktion i kris

Enligt den gällande läkemedelsstrategin är ”tillgänglighet till nya och gamla läkemedel” ett av fokusområdena. Strategin inkluderar även veterinärläkemedel. Fass Vård och Fass Djur är helt synkroniserade med strategin och det är inte minst en funktion i apparna som är värd att lyfta lite extra i sammanhanget.

 

– Läkemedelsinformation är en kritisk krisberedskapsfunktion och med apparnas offlinefunktion får hälso- och sjukvårdspersonal, farmaceuter och djursjukvårdspersonal tillgång till viktig information och funktionalitet även när internetanslutningen är nere eller otillgänglig, säger Anna Wessling, chef för Fass.

 

Att internet ”ligger nere” kan som bekant bero på mycket. Ibland ligger det just bara nere, men vi ser allt oftare stora hackerattacker som lamslår delar av samhället. Och beredskapen för större kriser än så skärps nu i hela samhället.

 

– Därför är det så viktigt att man aktiverar offlineläget och startar sin Fass-app regelbundet. Varje gång man gör det uppdateras läkemedelsinformationen i appen, förklarar Gunilla Englund.

 

 

En än mer intuitiv hemsida

Fass har mer än fyra miljoner sessioner varje månad. Hälften av besöken står yrkesverksamma för, övriga kommer från allmänheten. De nya apparna går helt i linje med den modernisering som nu görs av hela plattformen. Exempelvis har man lanserat ett API, ett tekniskt gränssnitt som kan distribuera informationen till andra system.

 

– Det är en väldigt viktig del. Samtidigt håller vi på att utveckla en webbsida med ny grafisk design och nytt sätt att presentera informationen på ett lättillgängligt sätt som på sikt kommer att ersätta den nuvarande webbsidan fass.se, säger Gunilla Englund.

 

 

Behövs för en säker läkemedelsbehandling

Såväl Anna som Gunilla vet att just det sista kan få en del användare att hoppa till. Varför ändra på något som fungerar så bra, som så många yrkesverksamma vet hur de ska använda och faktiskt uppskattar?

 

– Vi utgår från synpunkter från både yrkesverksamma och privatpersoner. Vi vet att yrkesverksamma verkligen värderar smidigheten högt, det ska vara enkelt att ta till sig läkemedelsinformation. Fass behövs för en säker läkemedelsbehandling. Det får verkligen inte vara svårt eller besvärligt, säger Gunilla Englund.

 

– Det är utifrån den aspekten vi arbetar nu. Fass.se har passerat tio år som webbsida sedan den senaste uppdateringen gjordes 2013. 95 procent av användarna är mycket nöjda, men den tekniska utvecklingen runtom kräver något nytt. Och nu kan vi göra webbsidan responsiv så att innehållet anpassas efter skärmstorlek, säger Anna Wessling och fortsätter:

 

– Vi vill att alla som behöver läkemedelsinformation enkelt ska kunna nå den via Fass. Med vår nya webbsida vill vi göra det ännu enklare och också förbättra Fass så att yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård får en smidigare tjänst att jobba med.

 

Genom att ständigt förbättra tjänsten, strävar Fass efter att bli en ovärderlig resurs som möjliggör för hälso- och sjukvårdspersonalen att leverera bästa möjliga vård med information som är lättillgänglig, pålitlig och uppdaterad.

 

 

Fakta/Fass

  • Via informationstjänsten Fass får allmänhet, hälso- och sjukvårdpersonal, apotek, djurägare och djursjukvårdspersonal alltid tillgång till aktuell och kvalitetssäkrad information om läkemedel.
  • Fass databas innehåller information om 20 000 läkemedel och 4 500 substanser.
  • Bakom Fass står Lif, branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag verksamma i Sverige, och totalt bidrar ca 250 företag till innehållet i Fass.

 

Läs mer och ladda ner FASS vård

www.fass.se