Unik möjlighet att prova Fass tjänster på Vitalis

Alla som använder läkemedel behöver ha tillgång till aktuell och kvalitetssäkrad information för att kunna genomföra säker och ändamålsenlig behandling. Under de senaste fem åren har Fass genomgått en omfattande modernisering för att ännu fler ska få nytta av Fass.

 

Sedan 1960-talet har branschorganisationen Lif – de forskande läkemedelsföretagen, tillhandahållit läkemedelsinformation via ­tjänsten Fass. Sedan 2015 är Fass enbart digitalt. Fass har idag över fyra miljoner besökare i månaden och är efter 1177 den mest besökta webbsidan för att söka information om hälsa i Sverige.

 

Fass finns idag som flera olika digitala tjänster beroende på målgrupp. Vid sidan av Fass egna kanaler med webbsidor och appar, kan läkemedels­information från Fass integreras direkt i andra system, appar och webbsidor via Fass API.

 

På Vitalis i år, får mässbesökarna en unik möjlighet att ge återkoppling och önska hur Fass ska utvecklas i framtiden. Hur kan Fass ytterligare bidra till att den som behöver läkemedelsinformation faktiskt når, och kan tillgodogöra sig denna? Det kommer även finnas möjlighet att prova på hur Fass API kan vara till nytta i den egna verksamheten.

 

Åtkomst offline i ny app
Våren 2023 lanseras en ny app för vårdpersonal – Fass Vård.

 

– Fass utvecklade sin första app för vårdpersonal tidigt, innan appar och telefoner fungerade som vi är vana vid idag. Fass Vård är bättre anpassad efter dagens krav på användning och som ger tillgång till mer information, berättar Gunilla Englund, sakkunnig inom digitalisering, Lif och affärsutvecklingsansvarig, Fass.

 

Förutom ett helt nytt användarvänligt gränssnitt ger appen också möjlighet att spara, dela och sortera informationen utifrån den information som användaren oftast behöver kolla upp, som exempelvis dosering och information om vilka läkemedel som inte fungerar tillsammans. En annan efterfrågad funktion, speciellt under senare tid med ökad krismedvetenhet, är att kunna använda appen offline. Den funktionen har vidareutvecklats i den nya appen. Om användaren aktiverar offline-funktionen kan den grundläggande informationen som krävs för läkemedels­behandling nås även utan internetuppkoppling.

 

– Vi ser fram emot att få visa upp appen på Vitalis och få ta del av återkoppling från besökarna, säger Gunilla Englund.

 

Testa Fass API på Vitalis
Ett API är ett gränssnitt mot andra system. Fass API har utvecklats för att det ska vara smidigt att integrera informationen i Fass i andra system, som exempelvis journal­system, appar och webbsidor.

 

– På så sätt blir det mindre klickande och letande efter information. Varje aktör kan anpassa hur Fass-informationen ska visas upp för den egna målgruppen, avslutar Gunilla Englund.
Fass ställer ut för andra året i rad i år på Vitalis. I samband med det finns möjlighet att testa hur Fass API kan ­användas och komma med också önskemål för Fass fortsatta utvecklingsresa.

 

Fakta: Fass

  • Syftet med Fass är att allmänhet och yrkesverksamma alltid ska ha tillgång till aktuell och kvalitetssäkrad information om läkemedel.
  • Fass fungerar i datorer, på läsplattor och i smarta telefoner. Apparna Fass Vård, Fass Allmänhet och Fass Veterinär finns för både iPhone och Android. Information från Fass kan också integreras direkt i andra system via Fass API.
  • I Fass finns grundinformation om alla godkända läkemedel i Sverige.
  • Bakom Fass står branschorganisationen Lif – de forskande läkemedelsföretagen. Företag som deltar i Fass-samarbetet tillhandahåller godkänd produktinformation, instruktionsfilmer och bilder om sina läkemedel.

 

Läs mer om att samarbeta med Fass.