På Vitalis: drönaren som räddar liv

I samma stund hjärtat stannar börjar en sekundstrid. En hjärtstartare kan rädda livet. Men då gäller det att få den på plats i tid. På Vitalis visar Göteborgsföretaget Everdrone sin världsunika lösning, baserad på autonoma, uppkopplade drönare.

En läkare i Trollhättan, på väg hem från jobbet, råkade se en man segna ner i en trädgård. Han ryckte snabbt in och bad samtidigt mannens fru att ringa 112. En hjärtstartare var snart på plats och mannens liv kunde räddas. Det ovanliga var att hjärtstartaren kom från luften, via en drönare. Några minuter senare kom ambulansen och förde mannen till sjukhus. Historien blev offentlig i januari i år, då läkaren intervjuades i media.

– Själva går vi aldrig ut och kommenterar enskilda uppdrag, säger Magnus Hallberg, affärsutvecklare på Everdrone, företaget bakom drönartjänsten.

– Allt vi kan säga är att vi utför skarpa flygningar varje vecka. Karolinska Institutet samlar in alla data kring dem, alla utfall, till en pågående studie. Det slutliga resultatet publiceras förhoppningsvis i slutet av detta år.

På årets Vitalis, där Everdrone är utställare, kan besökarna kan ta del av företagets egenutvecklade tjänst, som de är ensamma om.

– Ja, vi är först i världen med att ha en fullskaleoperation med att leverera hjärtstartare via drönare vid befarade hjärtstopp, bekräftar Magnus Hallberg.


Magnus Hallberg.

Drönaren, som flyger autonomt i kontrollerat luftrum, har en räckvidd på sex kilometer. Längre är inte meningsfullt, då det krävs extremt snabba insatser. Forskning visar att överlevnadschansen minskar med cirka tio procent för varje minut som går. Efter tio minuter är hoppet i princip ute. I tättbebyggda områden är trafiken det stora problemet. Även om en ambulans är på plats efter tio till femton minuter kan det vara för sent.

– Det är där drönaren har visat sig effektiv. Vi kan spara in minuter och sekunder, som kan vara skillnaden mellan liv och död.

Everdrones drönare utgår från tre hangarer på olika platser i Göteborg. Hangarer finns även i Trollhättan, Vänersborg och Östersund (ny för i år). Efter år av intensiv utveckling av mjukvara för autonoma flygningar startade Everdrone 2020 flyga ut hjärtstartare vid plötsligt hjärtstopp i Västra Götalandsregionen. Flygoperationen genomförs inom ramen för en klinisk studie av Hjärtstoppcentrum vid KI och i partnerskap med VGR och SOS Alarm. Numera kopplas Everdrone rutinmässigt in vid larm om misstänkt hjärtstopp.

– En drönare med hjärtstartare ombord är i luften inom 40 till 60 sekunder och flyger mot angivna koordinater. Väl där vinschas hjärtstartaren ned och kan användas direkt, förklarar Magnus.

– Den är väldigt lätt att använda, även för en oinsatt person. Instruktionerna spelas upp när man öppnar väskan och trycker på startknappen. Dessutom får den som larmat hela tiden vägledning av operatören på SOS Alarm.


Everdrone.

Hur många liv som räddats tack vare att hjärtstartare snabbt levererats med drönare är alltså inte offentligt ännu. Men potentialen är stor: omkring 6 000 människor drabbas varje år av hjärtstopp i Sverige. Runt 90 procent av dem dör. Forskarna på KI gör bedömningen att så många som 70 procent skulle kunna överleva med hjärt- och lungräddning samt en tidig strömstöt, defibrillering, från en hjärtstartare. Men då måste alltså hjälpen komma fram snabbare.

Matematiskt skulle alltså tusentals liv kunna räddas med snabba insatser.

– Problemet är att de allra flesta som drabbas gör det i hemmiljö, där utrustningen inte finns, säger Magnus Hallberg.

Han berättar att Everdrones innovation väckt internationell uppmärksamhet och att man för dialoger med intressenter i bland annat USA, Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Han hoppas också att fler svenska regioner vill ansluta sig till tjänsten.

– Jag välkomnar regionala beslutsfattare till vår monter på Vitalis. Mitt råd till dem är: vänta inte! Framtiden är här. Vi har utvecklat banbrytande teknik, som vi är övertygade om blir en viktig del av prehospital akutsjukvård.


Everdrone.