Snabba frågor till Fass om Vitalis

Anna Wessling är chef på Fass sedan 2017. Fass har tidigare deltagit i Vitalis konferensprogram men satsar 2022 på en egen monter.

Varför deltar ni på årets Vitalis?
– Vi har ju utvecklat många nya tjänster under de senaste åren men framför allt vill vi visa upp Fass nya API för de som besöker Vitalis. Fass är ju underleverantör av data till ett stort antal tjänster, bland annat hälso- och sjukvårdens journalsystem och apotekskedjornas e-handelslösningar, och vårt nya API kommer att göra det lättare för dem att använda Fass läkemedelsinformation i sina egna system. Vi vill också träffa nya kunder som har behov av att visa upp kvalitetssäkrad läkemedelsinformation i egna lösningar.


Anna Wessling.

Beskriv kort er lösning/tjänst, vilket problem löser ni?
– Genom Fass nya API blir det lättare att uppdatera information i de egna systemen men det är också en smidigare lösning som gör att användare i högre grad kan skräddarsy vilken information de vill visa upp.
– Men Fass är också en plattform för att visa upp viktig läkemedelsinformation – vi har över 4 miljoner besök per månad och vi är efter 1177 den mest besökta hemsidan när det gäller att söka information om hälsa i Sverige.

Vad hoppas ni få ut av ert deltagande?
– Dels vill vi visa hur smidigt Fass nya API är att använda, dels vill vi visa de nya tjänster vi tagit fram under de senaste åren samt nya initiativ men vi vill också få input från våra befintliga och presumtiva samarbetspartners. Vad har de för behov och vilken utveckling vill de se?

Varför ser ni Vitalis som en viktig mötesplats för er och varför ska man besöka er monter/vad händer det för spännande hos er?
– Framför allt kommer vi att kunna dema Fass nya API och visa hur enkelt och effektivt det går att använda för de aktörer som implementerar läkemedelsinformation via Fass API i sina system. Men vi kan också visa andra nyheter som är på gång, olika sätt att tillgängliggöra viktig läkemedelsinformation, och inte minst diskutera vilka gemensamma utmaningar som alla vi som arbetar med digital hälso- och sjukvårdsinformation står inför. Både kraven på tillgänglighet och nya typer av digitala tjänster ökar men det gör ju också möjligheterna.

Fakta om Fass
• Fass bygger på ett samarbete där drygt 220 läkemedelsföretag, generikaföretag, parallellimportörer och naturläkemedelsföretag deltar. Alla företag bidrar till innehållet i Fass och bakom satsningen står Läkemedelsindustriföreningens Service AB, LIF, som är branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag som är verksamma i Sverige.
• Syftet med Fass är att allmänhet, vårdpersonal, apotek, djurägare och djurvårdpersonal alltid ska ha tillgång till aktuell och kvalitetssäkrad information om läkemedel.
• Varje månad har Fass webbplats över fyra miljoner besök. Cirka 60 procent är professionella besökare och cirka 40 procent är allmänhet.
• Fass fungerar i datorer, på läsplattor och i smartphones. Fass Vårdpersonal och Fass Veterinär finns som appar, både för iPhone och Android, och fungerar även offline.