Rådet från Lund, vinnare 2021: "Sök, det kan bli en ögonöppnare!"

Lund utsågs till Sveriges eHälsokommun på Vitalis i fjol.

– Vi var länge tveksamma, men till slut fyllde vi i en ansökan. Det var bland det bästa vi gjort, säger utvecklingsledaren Sandra West.

Efter vinsten har kommunens eHälsoarbete blivit en uppmärksammad modell, som andra vill lära sig mer om.

Många kommuner inför välfärdsteknik på bred front. I Lund gjorde man det på sitt sätt, under mottot “Digitalt först”.

– Digitalt först innebar att vi skapade en innovationskultur, som vi fick de allra flesta av våra medarbetare med på, säger Sandra West, utvecklingsledare digitalisering på Vård och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun.

– Benämningen skrevs från början in i nämndens riktlinjer, vilket ger en tydlighet uppifrån och ner i organisationen. Samtidigt som vi utgår från vad verksamheten behöver och behov som identifieras av medarbetare.

Strategin går alltså ut på delaktighet bland medarbetarna, att initiativen kommer underifrån. Ett förändrat arbetssätt, men även ett förändrat tankesätt.

– Idag tänker de verkligen digitalt först. De utgår från våra brukare och deras behov när det gäller trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet: finns det möjlighet att tillgodose det här enskilda behovet på ett digitalt sätt?

Nyckeln till framgången var, enligt Sandra, att man pratade mycket och verkligen grundade synsättet hos medarbetarna.

– Den digitala tekniken behövs för att våra medarbetare ska kunna lägga sin tid på det som gör störst skillnad för individen. Där känner vi att vi verkligen lyckats. Därför har det blivit betydligt lättare att införa digitala lösningar.

Sandra West (till vänster) tog emot priset tillsammans med Lena Carlereus, myndighetschef Vård och Omsorg.

Förändringsarbetet har fått stor uppmärksamhet sedan Lund utsågs till Sveriges eHälsokommun i maj 2021.

– Vi har uppvaktats en hel del externt och fått medverka på flera möten och konferenser, mestadels i digital form på grund av pandemin, förklarar Sandra.

– Det har inneburit ökade möjligheter för oss att dela med oss av vad vi gjort. Och en ökad samverkan med andra kommuner, vilket vi uppskattar.

Innan Lunds ansökan lämnades in var det en lång process, berättar hon.

– Redan 2019 fick vi en fråga från vår nämnd om vi inte skulle söka till Sveriges eHälsokommun. Nej, tyckte vi då. Vi kände att vi behövde utveckla verksamheten lite mer.

– 2021 kände vi att vi kommit en bra bit längre. Även om vi fortfarande var lite tveksamma så fyllde vi i en ansökan – och vann. Fantastiskt!

I Lunds eHälso-modell ingår också att jobba nära näringslivet för att skapa nya smarta lösningar.

– Vi var tidigt ute med digitala lås och trygghetslarm, till exempel. Vi har också medverkat i utvecklingsarbetet av en hel del appar, till exempel för de som jobbar inom LSS-området och våra dagliga verksamheter, berättar Sandra.

– Från och med i år får alla brukare tillgång till mobila trygghetslarm med GPS-funktion. Det innebär en större trygghet och frihet, speciellt för dem som är relativt friska och kan röra sig själva utomhus.

Sandra West menar att det är lätt att bli hemmablind i det digitala arbetet.

– Och det är väl min rekommendation till andra kommuner: berätta om vad ni har gjort, vad ni har lyckats med och låt andra bedöma hur långt ni har kommit. Ibland tror man inte man har kommit så långt som man faktiskt har.

Därför uppmanar hon fler att våga söka till Sveriges eHälsokommun 2022.

– När ni fyller i ansökningsblanketten upptäcker ni kanske att ni kommit en bra bit längre än vad ni trodde. Eller, alternativt, att det finns en del kvar att göra.

– Hur som helst blir det samtidigt en värdefull checklista, kanske en ögonöppnare och ett tillfälle att reflektera över det fortsatta eHälso-arbetet.

 

Ansökan till Sveriges eHälsokommun 2022 är öppen. Välkommen att skicka in ert bidrag!

Läs mer och ansök