Anne-Lies idé gör succé: "Vitalis-stipendiet har öppnat dörrarna!"

Anne-Lie Gustafssons tillvaro vändes upp och ned när hon och hennes team tilldelades Vitalis stipendium i fjol:

– Jag är fortfarande chockad! Både av priset och allt som hänt efteråt.

Hennes innovativa stödprogram, “Sjukskrivningskollen”, håller nu på att erövra hela Sverige.

Till vardags är Anne-Lie Gustafsson processledare i Försäkringsmedicin i Region Kalmar län.

2016 kom hon på idén till Sjukskrivningskollen: ett digitalt, frivilligt, individanpassat stödprogram som ökar förutsättningarna för den sjukskrivne att bli mer delaktig i sin sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess och för att snabbare kunna komma tillbaka i arbetslivet.

Anne-Lie Gustafsson (till höger) mottog utmärkelsen tillsammans med Anna Norrenge, interaktionsdesigner.

I fjol fick hon alltså stipendiet. En händelse som inte gick spårlöst förbi, direkt.

– Verkligen inte! Det blev uppmärksammat i alla möjliga medier, inte minst i Region Kalmar län och lokalpressen. Och så blev jag inbjuden att tala på en mängd konferenser. Det blev en enorm spridning, konstaterar Anne-Lie.

Alla reaktioner har varit positiva, betonar hon:

– Det som berörde mig mest var ett mejl jag fick från en patient som använt stödprogrammet. Hon gratulerade och tackade för ett fantastiskt program.

– Hon tyckte själv att hon blivit hjälpt och skrev: “jag förstår att ni vunnit det här priset”. Bättre respons kan man knappast få, jätteroligt!

I maj i fjol, när Anne-Lie mottog stipendiet, hade en handfull hälsocentraler infört stödprogrammet.

– Vi ser i statistiken att användandet av programmet stadigt ökar i Region Kalmar, trots att pandemin fördröjt införanden av ny teknik och nya arbetssätt.

Inte nog med det. Sex andra regioner har nappat på idén och börjat införa det digitala stödprogrammet: Blekinge, Kronoberg, Västra Götaland, Västernorrland, Västmanland och Örebro.

– Uppmärksamheten kring stipendiet gav programmet en väldig skjuts. Vilket också lett till att vi fått leda en hel del utbildningar, säger Anne-Lie.

Linnéuniversitetet gör en bred utvärdering av Sjukskrivningskollen, som ska presenteras senare i år. Men under perioden oktober–december 2021 gjordes en pilotstudie på nio vårdcentraler i Västra Götaland, där 36 patienter deltog.

– Resultatet var genomgående positivt. Bland annat kände sig patienterna mer delaktiga i sin rehabilitering, uppskattade att ha tillgång till samlad, saklig och lärorik information i både text och bild, och gav dem tid för reflektion.

Nu står en rad andra regioner på kö för att få införa stödprogrammet.

– Det glädjer mig mycket. Jag hoppas att det kan spridas över hela landet eftersom jag vet att det fyller ett stort behov, säger hon.

Något även stipendiejuryn fastnade för. I motiveringen pekade man på den uppenbara vinsten för både samhälle och individ och framhöll att innovationen bidrar till bättre livskvalitet för en stor grupp ofta förbisedda människor.

Stipendiepengarna, eller rättare sagt hälften av dem, har Anne-Lies team använt till att utveckla en röstsyntes, som läser upp texterna i programmet.

– Vi lanserade den nu i januari. En del patienter har svårt att ta till sig av en skriftlig information, så att kunna välja en ljudfil och istället lyssna på en mänsklig röst är en stor fördel, framhåller hon.

– Den andra halvan av pengarna ska vi använda för att översätta programmet till ytterligare ett eller två språk.

Anne-Lie uppmanar alla som känner sig manade att söka Vitalis stipendium.

– Det ska man absolut göra! Förutom all uppmärksamhet så landar priset helt rätt genom att stimulera till nya idéer som bidrar till god och nära vård.

Men innan man söker bör man ha kommit en bit på vägen, menar hon:

– Vi hade kommit rätt långt när vi väl sökte. Hade vi sökt två år tidigare tror jag inte vi hade vunnit. Mycket handlar om att testa, få med patienter på resan och inte minst att förankra idén i organisationen.

 

Ansökan till Vitalis stipendium 2022 är öppen. Välkommen att skicka in ditt bidrag!

Läs mer och ansök