Vitalis lockar kinesiska aktörer

Intresset för eHälsa har aldrig varit större i Kina.
– Här finns enorma behov, säger Felicia Lindoff på innovationscentret SSIEC i Peking, som etablerat ett samarbete med Vitalis. Nästa vecka drar marknadsföringen igång på allvar. Siktet är inställt på en kraftfull kinesisk medverkan på Vitalis 2020.

SSIEC står för Sino-Scandinavian Innovation & Entrepreneurship Centre, en plattform för nordiska startups och företag inom högteknologi, som vill slå sig in på den kinesiska marknaden.

– Vi har ett speciellt fokus på eHälsa, säger Felicia Lindoff, svensk VD på SSIEC, som bor och jobbar i Peking.

I våras besökte hon Vitalis – och såg en stor potential i mötesplatsen. Det ledde till ett samarbete som innebär att SSIEC företräder Vitalis på den kinesiska marknaden. Målsättningen är att involvera fler kinesiska aktörer.

– Just nu håller vi på att undersöka, via vårt nätverk här i Kina, vilka som kan vara intresserade att komma till Vitalis 2020, berättar Felicia.

– Om det enbart blir en delegation med representanter för kinesiska myndigheter och företag, eller även kinesiska utställare på Vitalis, är ännu för tidigt att säga. Det är sådant vi diskuterar just nu.

Den officiella marknadsföringen av Vitalis börjar nästa vecka i samband med Shenzhen Hi-Tech Fair (13–17 november), Kinas största hi-techmässa.

– Där blir Vitalis en del i den svenska nationspaviljongen som SSIEC ansvarar för. Det ska bli väldigt intressant att se vilken respons vi får, säger Felicia.


Shuai Zeng, COO och Felicia Lindoff, VD på SSIEC.

10-miljonersstaden Shenzhen, som har broförbindelse med Hongkong, är ett centrum för framtidsinriktad forskning och kallas ibland Kinas Silicon Valley.

– eHälsa och sjukvård är ett strategiskt utvecklingsområde för Kina där behoven är enorma, inte minst som en konsekvens av ettbarnspolitiken, säger Felicia.

Principen om ett barn per familj, som introducerades 1979, har lett till att Kina – som med sina 1,4 miljarder invånare är världens folkrikaste land – också är det land som har världens snabbast åldrande befolkning. Förklaringen är enkel: generationen som är född de senaste 40 åren är helt enkelt för liten för att kunna ta hand om sina åldrande föräldrar och släktingar. Dessutom har under samma tid hela samhället förändrats och många miljoner människor flyttat från landsbygden till städer, kanske i en annan del av landet.

– Unga par där båda förvärvsarbetar, och kanske skaffat egna barn, har inte tid eller möjlighet att ta hand om gamla anhöriga, konstaterar Felicia.

– Därför har äldrevård och äldreboenden enligt nordisk modell, som i stort sett inte funnits tidigare, på senare tid blivit oerhört efterfrågade.

Urbaniseringen har också lett till ett ökat tryck på sjukvården. Behovet av smarta teknologiska lösningar finns inom alla typer av välfärdstjänster. Enligt Felicia Lindoff efterfrågas just den typ av lösningar som Vitalis representerar – vilket också motiverar en resa till Göteborg.

– Kinesiska beslutsfattare vill lära sig mer om hur eHälsan fungerar i Norden, man vill träffa utländska eHälso-företag och starta samarbeten, säger hon.

– Det finns ett enormt behov av know-how. Där kan Vitalis spela en viktig roll.