Hjärnstyrda proteser i fokus på Vitalis

Tänk dig att kunna styra en handprotes med tankekraft. Hittills har det varit science fiction – nu är det verklighet! På Vitalis visar forskare hur det revolutionerande systemet fungerar.
– Vi hoppas det ska kunna hjälpa människor till ett bättre liv, säger Max Ortiz Catalan på Chalmers, som medverkar på Vitalis.

Den sensationella operationen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i december 2018 har skakat om forskarvärlden – och gett många amputerade hopp.

Under ledning av Rickard Brånemark och Paolo Sassu genomfördes en tio timmar lång implantatoperation, där en 45-årig svensk kvinna som miste handen i en arbetsplatsolycka för några år sedan, fick en ny handprotes. Det unika är att implantatet är osseoneuromuskulärt, vilket innebär att nerver och muskler i kvinnans arm via signaler från hjärnan styr rörelserna i handprotesen. Kvinnan fick 16 elektroder implanterade vid operationen.

Max Ortiz Catalan, docent på Chalmers laboratorium för biomekatronik och neurorehabilitering, har varit med och utvecklat systemet. Han förklarar hur det går till:

– Genom att implantera elektroder i de nerver som tidigare styrt den förlorade handen kan man stimulera dessa nerver elektriskt på ett sätt som liknar informationsöverföringen hos den saknade biologiska handen.

Kvinnan, som vill vara anonym, mår bra efter ingreppet och genomgår nu ett rehabiliteringsprogram för att återfå styrkan i underarmen och optimera funktionen i proteshanden. Som alla förstår handlar det om ett verkligt genombrott i protesforskningen – och det har uppmärksammats enormt i internationella medier. Ytterligare två patienter, en i Italien och en i Sverige, ska få implantat med denna nya generation av proteshänder.

– Det kommer att ske inom några månader, troligen efter sommaren, säger Max Ortiz Catalan, som berättar mer om framstegen 22 maj på Vitalis.

– Jag ska tala om forskningen på området som resulterat i hjälpmedel som implantatsystem och system för behandling av fantomsmärtor i amputerade kroppsdelar.

Han medverkar även i Integrums monter, det Mölndals-baserade företag som tagit fram ett produktutbud i nära samarbete med forskarna på Chalmers.Där visas bl a OPRA, banbrytande implantatsystem för skelettförankrade proteser och exempel på hur det är att leva med ett osseointegrerat implantat. Man visar även det uppgraderade systemet där man opererar in elektroder, som i fallet med den kvinna som fick en ”tankestyrd” proteshand.

– Vi kommer att kunna visa prov på sådana implantat, och förhoppningsvis kommer den verkliga patienten finnas på plats under några timmar, förklarar Max.

Integrum visar också Neuromotus, systemet för PLP (Phantom Limb Pain) som bygger på augmented reality. Metoden går ut på att fånga upp muskelsignaler från t ex armstumpen och med hjälp av algoritmer för artificiell intelligens översätta dem till armrörelser. Patienten ser sig själv på en skärm och styr en virtuell arm med egna muskelsignaler.

Studier med människor som haft fantomsmärtor i många år, utan att någon behandling hjälp, har gett mycket positiva resultat. Efter tolv sessioner med den nya metoden minskade smärtorna med i genomsnitt 50 procent.

Seminariet äger rum den 22 maj kl 14.00, på scenen vid Intelligent Hospital Pavilion.


Max Ortiz Catalan.