"Vi vill bidra till att effektivisera vården och förenkla för patienten"

Nu blir det enklare för både dig som patient och för vården att genomföra en EKG-undersökning.
Du slipper otymplig utrustning med sladdar och elektroder som lossnar. En liten dosa är allt som behövs, en digital EKG-sensor.
– Du märker inte ens att du har den på dig, säger Alex Ahlén, VD på nystartade ADEA i Stockholm.

Alex Ahlén, som tidigare jobbat inom den kardiologiska industrin för Johnson & Johnson, startade ADEA som bygger på helt ny kardiologisk teknik, för knappt ett år sedan. Nu är det en av kandidaterna till eHealth Award 2018.

– Vi vill bidra till att effektivisera vården och förenkla för patienten med den här innovationen, säger han.

Tekniken ska hjälpa alla med förmaksflimmer, i Sverige finns runt 300 000 sådana patienter.  För sjukvården är det viktigt att kunna följa deras långtids-EKG för att kunna ställa en exakt diagnos och fastställa behovet av behandling, ablation eller medicinering.

Hittills har man fått använda traditionella Holter-apparater, med sladdar och elektroder som ska klistras fast på olika punkter på överkroppen.

– Ska den användas i hemmiljö kräver den mycket av patienten själv. Den är ganska så otymplig och bökig att bära runt på, säger Alex.

– Det tar också lång tid för vården att informera patienten om hur den ska användas och appliceras efter man har duschat.

Men det största problemet, menar han, är att det idag är långa väntetider för att få tillgång till en bärbar EKG-registreringsapparat.

Med ADEA eCardio Service förenklas processen för alla inblandade.

Sjukvården tillhandahåller patienten en liten dosa, ADEA Patch, med en inkopplad sensor som patienten själv fäster på bröstet.

– Den väger blott 16 gram så man märker knappt att man har den på sig. Och den går utmärkt att duscha med, framhåller Alex Ahlén.

Patchen är CE-märkt klass IIA och kliniskt validerad. Sedan i somras har den testats på runt 300 patienter, bl a i ett projekt på Karolinska Institutet och vid Arytmicentrum på Södersjukhuset.

– Signalkvaliteten är utmärkt och den lämnar Holter-rapporter på samma sätt som traditionell utrustning. Och det handlar om kontinuerlig inspelning, alltså inte bara snittar av EKG, understryker Alex.

Patchen kan spela in EKG upp till fem dygn, därefter kan batteriet återladdas och spela in fem dygn till.

När patienten gjort sin avtalade EKG-inspelning placerar hen patchen i en medföljande låda och skickar in den till ADEA, där medicinska specialister analyserar EKG-värdena och skickar en rapport till patientens läkare.

Eftersom utrustningen ska användas i samråd med läkare är målgruppen för ADEA inte privatpersoner, utan vårdprofessionen, landsting och sjukhus.

– Vår förhoppning är att kunna förenkla och avlasta vården. Istället för att kalla in en patient till sjukhuset för EKG-kontroll kan man skicka ADEA-patchen hem till patienten, som kan göra mätningen själv.

Han tycker att lösningen stämmer väl in i eHälsovisionen 2025.

– Samtidigt känner vi att vi inte riktigt syns och finns än, vi måste marknadsföra oss bättre. Vi vill ut i Europa och presentera vår produkt, där kan eHealth Award fungera som en dörröppnare.

– – –

eHealth Award, som utdelades för första gången i fjol, ska synliggöra innovationer inom digital hälsa och bidra till ”Vision e-hälsa 2025”.

Svenska småföretag, högst 20 anställda, kan nomineras. Anmälningstiden går ut 21 mars. Vinnaren presenteras på invigningsceremonin av Vitalis 24 april.

Priset är 50 000 kr, IP-rådgivning värd 40 000 kr av Synergon AB, deltagande vid relevant konferens samt publicitet på sociala medier.

Bakom priset står Vitalis, HealthTech Nordic, Cerner och Sahlgrenska Science Park.