POOW! Hjälten i appen hjälper barn med ätstörningar

Att ett litet barn slutar äta är alla föräldrars fasa.
När treårige Jonathan matvägrade sökte hans förtvivlade pappa Björn Cronzell professionell hjälp.
– Men det fanns ingen att få, det saknades effektiva verktyg. Då uppfann jag ett själv.

Idag driver Björn Cronzell POOW Applications i Lund, som förmedlar hjälp till föräldrar i samma situation. Innovationen bygger på gamification och augmented reality. Företaget är en av kandidaterna till eHealth Award 2018.

Idén fick Björn för fem år sedan då hans son, diagnostiserad med autism, vägrade äta annat än pannkakor. Och knappt det.

Efter att ha sökt experthjälp, men bara fått välmenande råd utan verklig effekt, tändes plötsligt ett ljus.

– Jag kom på hur jag skulle få honom att äta. Jag skulle leka fram ett beteende, använda barnets egen fantasi och på så sätt få honom att tycka det skulle bli roligt och spännande att ta en tugga till.

Det som senare skulle bli ett digitalt verktyg började med ett enkelt ritblock.

– Jag ritade en storytelling, helt manuellt. Olika äventyr, som jag hittade på efter hand, med en hjälte som fick namnet POOW. Det var lätt att säga och symboliserade styrka.

– När Jonathan åt en bit pannkaka kunde POOW göra något: han plockade upp en stor sten, flög till toppen av en vulkan, släppte ned den där, räddade nödställda människor, etc, etc.

Metoden fungerade. Efter tre veckor började Björn så smått byta ut maten.

– Jag provade en brödbit med lite smör på. Det gick bra. Sedan blev det en köttbulle, en fiskpinne, allt möjligt. Efter ett halvår, när han fyllt fyra, började han själv vilja ha mat och ta egna initiativ.

Idag är Jonathan nio år och äter helt normalt, även tillsammans med andra barn i skolan. Efter framgången började Björn fundera på att hjälpa andra.

– Behovet är stort. Ungefär 80% av barn med NPF-diagnos har svårt för att äta. Många andra har också stora problem, inte minst barn med diabetes, allergier eller cancer, konstaterar han.

Björn Cronzell började utveckla idén och sökte stöd från olika håll. 2016 startade han sitt företag och i somras presenterades POOW-appen.

– Vi fick ett fantastiskt genomslag, bland annat i TV. Idag finns vår app på alla plattformar, gratis att ladda ned, inklusive ett äventyr.

Affärsidén ligger i att köpa fler POOW-äventyr till appen. Och ju fler som köper desto fler äventyr kan företaget utveckla.

– Vi har runt 1 000 användare idag och vi vet att en rad barn redan blivit hjälpta. Många föräldrar har hört av sig och tackat.

Att söka eHealth Award handlar, för Björns del, mest om bekräftelse:

– Sveriges vision är ju att vara bäst på eHälsa 2025. Det skulle betyda mycket om vi kan vara med på den resan och få ett erkännande i den världen.

– Prispengarna skulle förstås också komma väl till pass. För dem skulle vi kunna utveckla tre, fyra nya äventyr…

– – –

eHealth Award, som utdelades för första gången i fjol, ska synliggöra innovationer inom digital hälsa och bidra till ”Vision e-hälsa 2025”.

Svenska småföretag, högst 20 anställda, kan nomineras. Anmälningstiden går ut 21 mars. Vinnaren presenteras på invigningsceremonin av Vitalis 24 april.

Priset är 50 000 kr, IP-rådgivning värd 40 000 kr av Synergon AB, deltagande vid relevant konferens samt publicitet på sociala medier.

Bakom priset står Vitalis, HealthTech Nordic, Cerner och Sahlgrenska Science Park.