Äntligen dags för Hälsa för mig

Alla viktiga hälsodata, samlade i ett digitalt bankfack. Så kan Hälsa för mig, det individuella hälsokontot för alla svenskar enklast beskrivas. Men vad du fyller det med är upp till dig själv.
– Mediciner och träningsdata verkar populärast, säger Eva Helmersson, som varit med och utvecklat kontot.

2013 gav riksdagen eHälsomyndigheten i uppdrag att ta fram ett personligt hälsokonto. Nu är den tekniska plattformen klar och lanseringen nära, sedan en rad säkerhetsmässiga och juridiska frågetecken rätats ut.

På Vitalis kommer eHälsomyndigheten att presentera Hälsa för mig, som det webbaserade kontot döpts till. Dels i montern, och dels från stora scenen. Hälsokontot blir en slags frivillig lagringsplats, som varje kontohavare själv bestämmer över. Du loggar in med bank-ID. Kontot blir lätt tillgängligt, säkert och kostnadsfritt.

Bankjämförelsen är inte så dum: hälsokontot är tänkt att fungera som ett digitalt bankfack. De värdesaker du väljer att lägga in rör din egen hälsa. Och ”banken” i det här fallet är eHälsomyndigheten. All information kring tjänsten finns på hemsidan där en utvecklingsmiljö för de som bygger appar nu varit öppen i ett år. Via samma hemsida ska var och en kunna öppna sitt eget konto – men inte riktigt ännu.
– Vi drar igång lite försiktigt. Vi ska köra det internt på vår myndighet först. Men innan sommaren räknar vi med att hälsokontot ska bli tillgängligt för alla, dock i begränsad version, säger Helene Richardsson, affärsutvecklare på eHälsomyndigheten.

Hon berättar mer i ett seminarium på Vitalis på onsdag 26 april i konferensspåret Hälsotjänster. Där medverkar även Eva Helmersson från företaget Nerves, partner i utvecklingsarbetet, som gjort en enkätundersökning bland patienter.
– Vi gick ut till alla patientorganisationer i Sverige och frågade vad man vill få ut av ett personligt hälsokonto och vilka uppgifter som skulle vara intresseranta att lägga in på det, berättar Eva.

Det visade sig att information om mediciner och träningsvärden låg i topp. Här nedan ser du de fem mest populära önskemålen. Drygt 800 patienter deltog i undersökningen – bland dem Eva själv.
– Jag har MS och är aktiv i Neuroförbundet. Så jag medverkade både som patientföreträdare och kommunikatör, förklarar hon.
Hälsokontots främsta förtjänst blir att få en översiktsbild av sin hälsa, tror hon.
– Idag är informationen utspridd, vilket gör det så himla krångligt.

I vissa landsting finns det idag möjlighet att hämta hem sin journal, som framöver kan importeras till hälsokontot. Tillsammans med röntgenbilder och medicinlistor, om man så vill.  Man kommer även att kunna lägga in en rad andra värden och information från stegräknare och hälsoappar: träningsvärden, puls, vikt, blodtryck, blodsockervärden, m m.
– En annan stor fördel är att du kan välja vem du vill dela ditt hälsokonto med, förklarar Eva.

Det kan vara en vårdgivare, en familjemedlem eller en community, människor med samma diagnos, där man kan samtala och jämföra sina värden. Eva Helmersson ser också stora fördelar av att ha all information om sin hälsa samlad inför ett läkarbesök:
– Har man t ex tagit blodtrycket under en längre tid så säger det ju mer än om det bara tas vid själva besöket.
– Och så blir det ju lättare att komma ihåg allting, både för läkaren och patienten. Det vet man ju själv när man sitter där: man kommer ibland inte ihåg hälften av allt man gått igenom.

Främsta önskemål på data i hälsokonto
1. Mediciner                     49%
2. Träning                          43%
3. Sömn                             39%
4. Symptom                      39%
5. Kost & diet                    37%