Över 100 kommunala chefer sluter upp på Vitalis 2017

Kommunerna står i fokus på Vitalis 2017. Det märks på mässan och i riktade seminarier. Och inte minst bland besökarna: Fler kommunala beslutsfattare än någonsin samlas för att ta del av smarta lösningar och diskutera förändringsfrågor.

Konferensspåret Äldreomsorg@Vitalis och utställningsdelen Smarta Hem och Boenden är två exempel på kommunsatsningen på Vitalis 2017.

Göteborgs Stad satsar extra hårt och har bjudit in 120 områdes- och enhetschefer inom hemtjänsten till en halvdagskonferens under Vitalis.
– Vi gör det inom ramen för vårt utvecklingsprogram ”Attraktiv hemtjänst”, säger Kerstin Karlsson, Chef för Senior Göteborg.
– Eftersom vi jobbar aktivt med förändringsledning ser jag Vitalis som en bra plats att vara på. Här kan vi också besöka seminarier och utställningar och ta del av allt nytt som händer. Väldigt effektivt! Göteborg har också en egen monter på mässan och bidrar till utformningen av årets konferensprogram.

Tieto SmartCare
Tieto, mångårig partner och utställare på Vitalis, visar på mässan flera illustrativa exempel på hur vård och omsorg i hemmet kan underlättas.
– Här finns en enorm potential. Inom 20 år kommer antalet människor över 80 år att fördubblas, säger Johan Höglund, Vice President, Head of Healthcare, Welfare & Education på Tieto.
– En konsekvens är att tyngdpunkten skjuts framåt i vårdkedjan: från universitetssjukhus, till länssjukhus, till kommunal vård och omsorg, till vårdtagarens eget hem.

Hans slutsats är att det kommer att krävas allt fler eHälso-investeringar i hemmen: nattillsyn via kamera, digitala e-lås, digital mätning av blodtryck, m.m.
– Allt som görs behöver dokumenteras och analyseras direkt i kommunens verksamhetssystem. Därför har vi tagit fram ett koncept, Tieto SmartCare, som vi visar på Vitalis. Den är anpassad för hemtjänst och vårdgivare, som gör det möjligt att få följa patienter eller brukaren i deras vardag.