Microsoft välkomnar Robotics@Vitalis

Microsoft är för tredje året med som utställare och speaker partner på Vitalis. De har varit drivande i den kraftfulla satsningen på robotteknik.

– Nu ser vi en modernisering av Vitalis-konceptet som vi tycker är väldigt spännande. Och vi är jätteglada att vara en del av den. Vitalis är av stort intresse för oss rent generellt, eftersom det är en väldigt bra mässa, säger Mathias Ekman, affärsutvecklare på Microsoft i Kista.

Redan i år visade enskilda utställare olika robotlösningar, men den samlade satsningen på utställnings- och aktivitetsområdet Robotics@vitalis blir något helt annat.

Microsoft har varit drivande i den kraftfulla satsningen på robotteknik.

– Nu ser vi en modernisering av Vitalis-konceptet som vi tycker är väldigt spännande. Och vi är jätteglada att vara en del av den, säger Mathias Ekman, affärsutvecklare på Microsoft i Kista.

Microsoft är för tredje året med som utställare och speaker partner på Vitalis.
– Vitalis är av stort intresse för oss rent generellt, eftersom det är en väldigt bra mässa, säger Mathias Ekman, som ser fram emot nästa års mässa.

Redan i år visade enskilda utställare olika robotlösningar, men den samlade satsningen på utställnings- och aktivitetsområdet Robotics@vitalis blir något helt annat.
– Det är väldigt spännande att Vitalis nu tar det här steget, menar Mathias.
– För det är robotar i kombination med AI, den artificiella intelligensen, som öppnar så många nya möjligheter, inte minst inom vård och omsorg.
Och AI är förstås Microsofts hemmaplan.
– En av våra ambitioner är att demokratisera AI, att möjliggöra för mjukvaruutvecklare och organisationer att ta del av all den intelligens vi har i våra produkter.
Han tänker till exempel på att översätta språk i realtid, medan man pratar.
På det området har Microsoft gjort stora landvinningar under senare tid och kan idag erbjuda realtidsöversättning mellan åtta språkgrupper. Dessutom tal till text för 18 språk, däribland svenska, genom tjänsten Microsoft Translator.
– Faktum är att vår tjänst, i en jämförande granskning, nyligen slog världsrekord i korrekthet i tolkning av talat språk.
Den nya AI-tekniken handlar också om att kunna känna igen ansikten och avancerade algoritmer för beslutsstöd.
Mathias är övertygad om att framtidens eHälsotjänster kommer att behöva den här typen av intelligens.
– Och då vill vi vara med och göra det så lätt som möjligt att använda den.
– Vad vi hoppas ska ske under Vitalis är att våra partners kunder gör denna ambition till sin egen och börjar demokratisera kunskapen.
Demokratiseringen, menar han, ligger i att den nya teknologin, den digitala transformationen, blir åtkomlig för alla.
– I alla delar av världen, vill jag påstå. Det ger oss möjlighet att bygga eHälso-tjänster som utvecklas i Sverige, men som kanske kan lösa problem i utsatta områden i Afrika.
– Ambitionen att bli bäst på eHälsa, den handlar ju också mycket om hur innovationskraften som finns i Sverige kan exporteras. Att vi faktiskt kan bidra till en hållbar samhällsutveckling. Den kan bli en framtidsindustri för Sverige.