Konferensen består av flera spår med paneldiskussioner, keynote-presentationer och studiosamtal. Låt konferensspåren bli en väg in i programmet och en möjlighet att upptäcka nya områden. Spåren presenteras och uppdateras löpande vartefter programarbetet fortgår.
Det europeiska hälsodataområdet (EHDS)
Det europeiska hälsodataområdet (European Health Data Space, EHDS) är ett viktigt steg för att säkerställa att invånare kan få vård i hela Europa, oavsett medlemsland. Hälsodataområdet ska också leda till förbättrad tillgång till hälsodata för forskning, innovation och beslutsfattande.
Förordningen påverkar Sverige och ställer nya och ökade krav på informationsutbyte. Vad innebär ett gemensamt hälsodataområde för vårdgivare, vårdpersonal, leverantörer och invånare? Vilka rättigheter har man som individ? Vilken roll kommer AI att spela?
Här diskuteras fördelarna med delad hälsodata och den pågående utvecklingen inom EU och Sverige.
Primärvårdens digitalisering
Detta konferensspår utgår från nuläget och blickar framåt mot de utmaningar och möjligheter som den digitala transformationen av primärvården medför. Med inspirerande exempel från både privata och offentliga vårdgivare kommer vi att diskutera hur primärvården kan utvecklas för att bli mer effektiv och patientnära. Vi ser framåt mot 2035 och undersöker hur vi kan möta invånarnas vårdbehov genom fysiska, digitala och AI-genererade lösningar, samt hur ökad självständighet hos patienter påverkar behovet av kontinuitet i vården. Delta i diskussioner om framtidens primärvård och hur vi kan skapa en hållbar och innovativ vårdmiljö.
Vården flyttar hem
Innovation, personcentrering och den digitala transformationen skapar möjligheter att förflytta vården av patienter från sjukhuset till hemmet. Under Vitalis så kommer ett flertal delspår att presenteras inom detta område och dessa presenteras löpande.
Underspår: Cancer @home
Spåret fokuserar på hur cancervård kan levereras i hemmet genom egenmonitorering och digitala lösningar. Dagen innehåller föreläsningar om aktuella initiativ, hinder som försvårar spridningen av bra lösningar, samt möjligheter att underlätta vård @home och förbättra patientcentrerad vård med hjälp av befintliga tekniska och digitala verktyg.
Omställningen av socialtjänstens arbete
Socialtjänsten genomgår en omställning där digitaliseringen är en stor möjliggörare. Konferensspåret innehåller information om satsningar för socialtjänstens digitalisering, såsom Handslaget, Digital basnivå, socialtjänstdataregister, AIs roll och möjligheter ,sammanhållen planering och välfärdsteknikens roll i omställningsarbetet. Dessutom presenteras införandeerfarenheter från flera kommuner.
Av kliniker för kliniker
Hur kan vårdens digitalisering drivas från sjukvårdsgolvet av kliniker av olika professioner?
Många lyckade digitaliseringsinitiativ växer fram genom att medarbetare ser behov och hittar lösningar. Spåret av kliniker för kliniker lyfter fram sådana exempel för att inspirera fler och har varit ett uppskattat inslag på Vitalis de senaste åren. Tidigare har läkare fått stort fokus, men vi ser fram emot att få se en bredare representation av alla vårdens professioner.
Nationella Läkemedelslistan
Den Nationella läkemedelslistan (NLL) är nu i drift och allt fler vårdgivare ansluter. Detta spår tar avstamp i status och erfarenheter av införande av NLL samt samtal kring nyttohemtagning.
Här fortsätter diskussionen om ordination vs förskrivning och beskrivning av koppling med NPÖ och nästa version av NLL.
Cybersäkerhet
Digitalisering och ökad datatillgänglighet är nödvändig för att ge tillgång till nya behandlingar och för att kunna genomföra administrativa effektiviseringar som är nödvändiga för att motverka den förväntade arbetskrafts krisen inom omsorg samt hälso- och sjukvården. Samtidigt bidrar det osäkra världsläget med ett ökat antal påverkanskampanjer och dataintrång till att riskera sjukvårdens och omsorgens trovärdighet.
Nya regelverk, lagstiftning, policyer och standarder utvecklas samtidigt som teknikutvecklingen accelererar och det blir allt tydligare att cybersäkerhet inom vård- och omsorgssektorn blir allt viktigare för att skydda känslig patientinformation och säkerställa kontinuitet i vård och omsorg.
Utvärdering och forskning
Det är viktigt att undvika anekdotiska uppgifter, subjektiva åsikter och teknikevangelism vid beslutsfattande om förändringar och införande av ny teknik. Detta säkerställer att vi använder våra resurser korrekt och baserar våra beslut på evidensbaserad information.
I detta spår ges utrymme för att presentera aktuella utvärderingar, kunskapsåterkoppling och forskning för ökad spridning utanför forskarsamhället. Presentationerna fokuserar mer på effekt och lärande, än på metoden, för att bidra till att generera nödvändig verklig kund-, patient- och systemnytta.