Vården behöver bättre digitalt stöd för sammanhållen planering

Annons | Få frågor diskuteras lika ofta inom vården som resursbristen. Det handlar om lokaler som inte räcker till, personal som går på knäna, och planering som i praktiken sker i stuprör. Många är överens om att vårdens resurser måste utnyttjas bättre – men hur ska det gå till i praktiken?

 

Sveriges befolkning åldras. Vård­behoven ökar. Samtidigt råder brist på både personal och fysiska resurser – inte minst inom slutenvården. Det är en ekvation som inte går ihop med dagens arbetssätt. Många planerar fortfarande reaktivt: efter tillgängligheten på personal, lokaler och utrustning – snarare än utifrån vad som faktiskt ska levereras i form av vård.

 

– På Karolinska letade vi efter lösningar för att hantera produktions-, kapacitets- och schemaplanering på ett sammanhållet sätt, men det fanns inget att köpa. Det blev en av anledningarna till att jag började jobba med att utveckla det som idag blivit Lifecare Resource Optimization, säger Madeleine Nordström, Head of Business Development på Tietoevry Care.

 
Produktionsstyrd bemanning

För att möta vårdens utmaningar krävs ett annat sätt att tänka. I stället för att främst planera efter befintliga resurser behöver vården mer utgå från vad som faktiskt ska produceras – från högnivåplanering till detaljerade aktiviteter och resurser. Och allt detta sammanhållet. Det handlar om att balansera resurser och personalens scheman med patienternas behov. Lifecare Resource Optimization ger en möjlighet för bättre styrning och planering – med patienten i centrum.

 

Ett sammanhållet system

Lifecare Resource Optimization är en plattform som stödjer hela planeringskedjan – från långsiktig produktionsplanering till daglig schemaplanering och fördelning av lokaler, utrustning och serviceflöden – sammanhållet. Den består av tre integrerade moduler:

• Lifecare Production Planner – datadriven produktions- och kapacitetsplanering.
• Lifecare Workforce Planner – avancerad schemaplanering som tar hänsyn till kompetens, lagar, avtal och personalpreferenser.
• Lifecare Service Planner – optimering av användning av lokaler, utrustning och andra stödresurser.

 
Proaktivt, datadrivet och modulärt

Till skillnad från dagens fragmenterade lösningar – Excelark, manuella metoder eller separata schemaverktyg – erbjuder Lifecare Resource Optimization en sammanhållen och datadriven plattform. Proaktiviteten ökar och beslut baseras på historik, prognoser och kapacitet – och med gemensamma ramverk och principer.

Plattformen är dessutom modulär. Det gör det möjligt att börja där behovet är störst – inom till exempel bemanning – och bygga vidare i takt med att organisationens mognad ökar.

 
Vård, arbetsmiljö, ekonomi

Vinsterna med en mer sammanhållen och datadriven planering är många:

• Bättre vårdresultat: Kortare väntetider, färre inställda ingrepp, och en mer sammanhållen patientresa.
• Hållbar arbetsmiljö: Minskat övertidsbehov, färre sista-minuten-ändringar, och jämnare arbetsbelastning.
• Smartare ekonomi: Undvik över- eller underbemanning och dyr inhyrningspersonal, frigör tid från administration och skapa bättre användning av vårdens resurser.
• Bättre beslut: Realtidsdata och prediktioner ger chefer bättre förutsättningar att planera långsiktigt och fatta beslut som håller över tid.

 
För alla nivåer i vården

Plattformen riktar sig till hela vårdorganisationen – från administrativ ledning till kliniska ledare och personal:

• Administrativa beslutsfattare får en helhetsbild av produktion, bemanning och serviceflöden – med integrerade insikter för budget och verksamhetsstyrning.
• Kliniska ledare får ett intuitivt verktyg för att planera, bemanna och följa upp – samtidigt som regelverk och avtal följs automatiskt.
• Personal i vården får stabilare scheman, bättre arbetsro och mer tid till patienterna.

 
En framtidssäker investering

Lifecare Resource Optimization är byggd för att fungera i en föränderlig vårdverklighet.

Plattformen integreras enkelt med befintliga system (HR, lön, journalsystem) och är förberedd för automatisering och AI – vilket på sikt möjliggör ännu mer precisa, adaptiva och självlärande planeringslösningar.

– Men den största förändringen ligger inte i tekniken, utan i sättet vi ser på och arbetar med planering. Det handlar inte bara om att hitta fler resurser, utan att använda de vi har på bästa möjliga sätt, säger Madeleine Nordström.

 

www.tietoevry.com