Därför är chefers arbetsmiljö så avgörande för hela organisationen

Annons | Välfärden står inför en stor utmaning: att rekrytera och behålla den personal som behövs för alla viktiga samhällsbärande verksamheter. Forskning visar att chefers arbetsmiljö har direkt påverkan på verksamhetens resultat, kvalitet och stabilitet. Men hur gör man för att ge chefer rätt förutsättningar?
 
Att vara chef i välfärden är ett av de viktigaste och mest komplexa uppdragen i arbetslivet. Samtidigt beskriver många sin arbetssituation som svår och utmanande. Ständigt ökande krav och brist på administrativt stöd gör att många chefer tvingas hantera höga förväntningar utan motsvarande resurser.
 
– Chefer i välfärden beskriver ofta sin arbetssituation som att sitta under en tratt – där uppdrag och krav från olika håll rinner ner på deras bord, utan att vara samordnade. Det gör ledarskapet oerhört komplext, säger Lisa Björk, forskare vid Institutet för stressmedicin.

 

Avgörande faktor för välfärdens kvalitet

Enligt flera forskningsstudier, bland annat Chefios-projektet vid Göteborgs universitet, finns ett tydligt samband mellan chefers organisatoriska förutsättningar och verksamhetens resultat. När chefer får rätt stöd kan de utöva ett nära ledarskap och utveckla verksamheten. När förutsättningarna brister ser vi motsatsen: hög chefsomsättning, hög sjukfrånvaro och en negativ påverkan på verksamhetens kvalitet.
 
– Att ge chefer hållbara förutsättningar är inte en fråga om att vara snäll. Det handlar om verksamhetens kvalitet, om hur vi skapar långsiktigt stabila arbetsplatser och om att använda resurser på rätt sätt, säger Karin Hagman, vd på Suntarbetsliv.

 

Goda exempel visar vägen

Många kommuner och regioner har börjat arbeta systematiskt för att förbättra chefernas arbetsmiljö – och resultaten är tydliga.
 
Med över 2 800 chefer är Göteborgs stad en av landets största arbetsgivare. De har kartlagt chefers arbetsmiljö och identifierat förbättringsområden. En tydlig åtgärd var att se över balansen mellan krav och resurser. Effekterna är minskad chefsomsättning, ökad organisatorisk tillit, närvarande ledarskap och bättre arbetsmiljö.
 
– Vi ser lägre sjukfrånvaro och mer stabila arbetsgrupper när chefer har rimliga förutsättningar att göra sitt jobb, säger Elisabet Palmér, planeringsledare arbetsmiljö & hälsa, Göteborgs stad.
 
I Lycksele såg man att det blev allt svårare att rekrytera och behålla chefer. Kommunen gjorde en kartläggning och insåg att deras chefer hade för många underställda och saknade administrativt stöd. Lösningen blev att rekrytera fler chefer och skapa nya stödfunktioner. Effekterna är högre trivsel bland cheferna, lägre sjukfrånvaro och stabilare ledarskap.
 
– Nästan varje dag känner jag ”wow, får jag gå till jobbet” – så stor skillnad är det mellan min tidigare och nuvarande arbetsmiljö, säger Linda Gustafsson, enhetschef inom hemtjänsten, Lycksele kommun.

 

Tre åtgärder för att stärka chefers arbetsmiljö
+ Kartlägg chefers organisatoriska förutsättningar. Gör som Göteborg och Lycksele som använt verktyget Chefoskopet från Suntarbetsliv, som ger en forskningsbaserad analys av nuläget.
+ Glöm inte cheferna i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Även deras arbetsmiljö behöver följas upp.
+ Stärk stödet till chefer. Kvalificerat stöd från stödfunktioner, ledarskapsutveckling och kollegialt stöd är exempel på viktiga faktorer för en hållbar chefsroll.
 
Suntarbetsliv drivs gemensamt av de fackliga organisationerna och arbetsgivar­organisationerna SKR och Sobona.
 
Ta del av kostnadsfria stöd på www.suntarbetsliv.se