Svensk life science är en exportkraft att räkna med

Vitalismässan – och svensk life science – får allt större uppmärksamhet globalt. Även i år finns ett gediget internationellt program och chansen att möta spännande personer inom digital hälsa och sjukvård från hela världen. Mikaela Annerling Swahn på Swecare berättar här om en av våra viktigaste exportgrenar.

 

Visste du att svenska läkemedel är vår näst största exportgren, före traditionellt stora exportprodukter som järn, trä och stål? Värdet av den svenska hälsoexporten har fördubblats under de senaste tio åren – och endast vägfordonsexporten är större.

 

För att stärka och stötta svensk hälsoexport finns sedan 1978 Swecare, en halvstatlig stiftelse inom life science. Staten finansierar hälften av Swecare, medan de runt hundra medlemsföretagen står för andra halvan.

– Vårt uppdrag är att stötta svenska företag i exportsatsningar och internationella samarbeten, säger Mikaela Annerling Swahn på Swecare.

 

Swecare är en bro mellan Sverige och världen

Under årets Vitalis-mässa är Swecare en viktig partner som deltar med monter och bidrar med internationella kontakter.

– Vi ser hur Vitalis får ett större och större intresse och uppmärksamhet utomlands. Vi vill dra nytta av det starka varumärket och samtidigt bidra med vår kompetens och våra relationer.

– Ytterst handlar det om att knyta samman svenska företag med utländska aktörer.

Swecare fungerar som en brygga mellan svenska företag och internationella beslutsfattare. Genom att skapa mötesplatser och identifiera strategiska samarbeten skapar stiftelsen möjligheter för export, investeringar och kunskapsutbyte.

Redan nu är det klart att Swecare bjuder in en ukrainsk delegation. Två större delegationer från Tyskland och Indien väntas också komma där Swecare stöttar med programläggning och initiala kontakter med svenska nyckelpersoner.

– De kommer bland annat för att inspireras av hur Sverige arbetar med digitalisering i vården.

 

Ukraina rustar sjukvården mitt i krigets kaos

Ett spännande segment under Vitalis blir möjligheten att lyssna till och möta olika nyckelpersoner från Ukrainas hälso- och sjukvårdssektor.

– Ukraina startade en stor hälsoreform innan Rysslands fullskaliga invasion. Mitt under brinnande krig fortsätter de att arbeta med digitalisering och att stärka sjukvården för ett EU-närmande.

 

Swecare märker av det stora intresset för svensk hälso- och sjukvård i Ukraina. I nuläget bidrar Swecares arbete med både kunskapshöjande insatser och introduktioner till produktbolag som både donerar och säljer produkter inom en bredd av områden.

– Vi ser redan nu hur svenska innovationer kan bidra till återuppbyggnaden av Ukrainas vårdsektor. Digitala lösningar, medicinteknik och utbildningsinsatser är områden där Sverige kan spela en viktig roll.

 

Svenska företag måste tänka globalt

Mikaela Annerling Swahn betonar vikten för svenska företag att redan tidigt tänka på export och prioritera marknader utanför landets gränser. Annars finns risken att man inte får igång sin kommersiella verksamhet.

– Det är livsviktigt. Utan den globala blicken utåt från start så tror jag att väldigt många företag går i fällan att stånga sig blodiga på hemmamarknaden.

 

Samtidigt är världsekonomin osäker och frågor som tullar oroar i allt högre grad, vilket gör det ännu viktigare att stärka Sveriges konkurrenskraft, menar hon.

– Vi har redan förlorat företag på grund av regulatoriska utmaningar inom Europa och ett långsamt innovationsklimat. Nu gäller det att se de möjligheter som finns för att göra oss

mer attraktiva i Europa.

 

 

Exportframgångar stärker svensk vård

Swecares långsiktiga mål är att stärka svensk life science internationellt, och på så sätt bidra till bättre tillgång till hållbar vård av hög kvalitet globalt.

 

– Vi vill ge våra företag bra kontakter med beslutsfattare inom hälso- och sjukvårdssektorn på exportmarknader och därigenom öka deras export. Vi ser stor potential på marknader som Indien, Sydostasien och Afrika.

 

I slutändan gynnar internationella affärer både företag och den svenska vården.

– Det blir en positiv spiral – framgångsrika exportaffärer ger intäkter till Sverige, vilket gör att vi kan stärka vårt eget hälso- och sjukvårdssystem och erbjuda vård i världsklass, säger Mikaela Annerling Swahn.

 

Läs mer i Swecares Hälsoexportbarometer 2025 »

 

 


Det här gör Swecare

 

Stödjer svenska life science-företag

Identifierar behov och skapar relevanta aktiviteter.

 

Organiserar delegationsresor

Delegationerna kan vara ledda av ministrar och statssekreterare och syftar till att främja internationella samarbeten.

 

Tar emot inkommande besök

Swecare tar emot internationella beslutsfattare, sjukhusdirektörer och andra nyckelpersoner inom vård och life science.

 

Anordnar webbinarier och seminarier

Syftet är att höja medlemsföretagens kompetens kring specifika marknader och aktuella lagstiftningsfrågor.

 

Samverkar med politiska och offentliga aktörer

Visionen är att stärka Sveriges position inom global life science.

 

Besök Swecares hemsida: www.swecare.se