Behov av gemensamma nationella satsningar för vårdens digitala infrastruktur

Hälso- och sjukvårdens digitalisering har en enorm betydelse och potential för att underlätta livet för många invånare. Regionerna har nu enats om vad som behöver prioriteras för att utveckla vårdens digitala tjänster och infrastruktur. På Vitalis diskuteras prioriterade områden och insatser, och hur de kan leda till bättre informationsutbyte, ökad samverkan mellan vårdgivare och en stärkt roll för invånaren i sin egen hälsa och vård.

 

En väl fungerande nationell digital infrastruktur för hälso- och sjukvården är nödvändig för att lyckas med den omställning vården står inför, där invånarna aktivt ska kunna bidra i sin vård och hälsa, förflyttningen till mer vård i hemmet och där vårdgivare får bättre förutsättningar att proaktivt samverka för varje patient.

– Vi har bara sett början av digitaliseringens enorma betydelse och potential för att underlätta livet för många invånare, förbättra behandlingar, och minska både kostnader och belastningen på vårdpersonalen, säger Anders Henriksson, ordförande för Sveriges kommuner och regioner.

 

Gemensam inriktning
Sveriges regioner har enats om en inriktning för vårdens digitalisering som består av tio punkter, med prioriterade områden för en effektiv nationell digital infrastruktur. 10-punktslistan beskriver nödvändiga insatser från staten samt områden där staten och vårdens huvudmän bör samverka.

– Det krävs gemensamma nationella satsningar för att säkerställa en grundläggande digital infrastruktur för hälso- och sjukvården. 10-punktslistan är ett tydligt medskick till oss själva i regionerna, men också till staten, om vad vi nu behöver prioritera, säger Anders Henriksson.

Regionerna har bland annat pekat ut behovet av en nationell färdplan för utveckling och införande av nationella digitala e-hälsotjänster. Ett annat prioriterat område är fortsatt utveckling av nationella ramverk, standarder och tjänster där regionerna beslutat att gemensamt verka för att möjliggöra säkert informationsutbyte i hela vårdkedjan och mellan vården och omsorgens aktörer.

 

Nya vårdinformationssystem
Inom flera regioner pågår ett intensivt arbete med att införa moderna vårdinformationssystem, som kan skapa mer enhetlighet mellan regionerna och möta behovet av individanpassade digitala tjänster.

– Det behövs en mer integrerad systemmiljö för att ge medarbetarna rätt information och stöd i sitt dagliga arbete, samtidigt som patienterna får en mer sammanhållen vård, säger Anders Henriksson.

Men digitaliseringen handlar inte bara om teknisk utveckling utan minst lika mycket om ändrade arbetssätt, där det är nödvändigt att medarbetare får rätt kompetensutveckling.

– Vi behöver kontinuerligt utvärdera befintliga och nya sätt att bedriva vård och undersöka om arbetsprocesser kan utföras både mer personcentrerat och resursbesparande, säger Anders. För att åstadkomma en förändring behöver medarbetare och ledning dessutom ges rätt förutsättningar och kompetens för att kunna utveckla nya arbetssätt och bidra till innovation.

 

Samverkan kring hälsodata och AI
En effektiv delning och nyttjande av hälsodata är avgörande för innovation och kvalitetsutveckling. Inom EU pågår arbete för att skapa möjligheter att dela både individdata och avidentifierade data för exempelvis forskning, så kallad sekundärdata. Regionerna har beslutat att satsa på en gemensam strategi för vårddatahantering som ska leda till en effektivisering av insamling och delning av sekundärdata. Regionerna ska även skapa bättre förutsättningar för vidareutveckling och en bredare användning av AI-baserade stöd i vården genom en gemensam AI-strategi.

 

Fokus på digitalisering under Vitalis
Under Vitalis sätts den regiongemensamma digitaliseringsinriktningen i fokus. Under konferensspåret lyfts och diskuteras regionernas prioriterade områden, gemensamma åtaganden och vad som krävs framåt. Det blir också fördjupningar inom hälsodata och AI.

– Utvecklingen av vårdens digitala infrastruktur kräver en nära samverkan mellan kommuner, regioner och staten – där vi behöver enas om gemensamma mål och prioriteringar. Vi ser fram emot att diskutera de här viktiga frågorna med regeringen, myndigheterna och andra vårdgivare på Vitalis, avslutar Anders Henriksson.

 

Läs mer om Regionernas 10-punktslista »


Vitalis är Nordens ledande mötesplats för framtidens hälsa, vård och omsorg med fokus på e-hälsa, välfärdsteknik och innovation. Här möts branschens viktigaste aktörer inom offentlig sektor, akademi, politik och näringsliv för att främja utvecklingen av en hållbar hälso-och sjukvård.

 

Köp biljett