Avancerad AI gör cancervården mer jämlik
11 februari / 2025
Stratipath kombinerar medicinsk expertis med AI-teknologi. Med sin prisbelönta produkt Stratipath Breast gör de precisionsdiagnostik snabbare, billigare och tillgänglig för fler bröstcancerpatienter.
Startupen Stratipath grundades 2019. På bara tre år blev deras produkt Stratipath Breast CE-IVD-märkt, vilket innebär att den är godkänd för patientbruk inom EU. För sitt arbete belönades företaget med HealthTech Award på Vitalis-mässan 2024.
– Att få uppmärksamhet på en plattform som Vitalis är ovärderligt för en startup som oss, säger Lars Lengquist, marknadschef på Stratipath.
Stratipath grundades av Johan Hartman, överläkare och professor i tumörpatologi, och Mattias Rantalainen, docent, båda verksamma vid Karolinska institutet.
Deras forskargrupper, med fokus på medicin och AI-driven bildanalys, utvecklade tillsammans modeller för riskprofilering av bröstcancer. För att omvandla forskningen till en produkt anslöt Fredrik Wetterhall, en erfaren entreprenör. Idag används produkten av fyra kunder.
– Vi har tagit väldigt avancerad AI-forskning till patientanvändning på ganska kort tid. Nu senast har Unilabs köpt in den för att använda den på Sankt Göran.
AI som förändrar cancerdiagnostiken
Stratipath Breast används efter att en cancertumör är konstaterad, exempelvis vid biopsi eller efter operation, och är särskilt användbar för de 50 procent av tumörfallen där tumörens aggressivitet är svårbedömd.
Genom att analysera digitaliserade vävnadsprover med avancerade AI-algoritmer, erbjuder produkten ett snabbare alternativ och en helt ny sorts information, till skillnad från traditionella metoder.
På under en timme (ofta betydligt snabbare) och till en låg kostnad mäter algoritmerna risken för återfall och ger information som stöd för onkologens beslut om behandling.
– Däri ligger skillnaden från en genexpressionsanalys som kan ta flera veckor och kosta upp till 30 000 kronor, säger han och fortsätter:
– Vår lösning är snabbare, enklare och billigare än dagens alternativ, vilket möjliggör att fler patienter kan få tillgång till precisionsdiagnostik.
HealthTech Award – en kvalitetsstämpel
Inför fjolårets Vitalis-mässa hade Lars Lengquist och teamet på Stratipath skickat in en ansökan om att få utmärkelsen HealthTech Award. Han såg potentialen att vinna.
– Jag var luttrad men hoppfull. Jag kände att vi hade en chans att ta hem utmärkelsen.
När Lars Lengquist fick reda på att Stratipath skulle bli årets vinnare blev han glad och stolt.
– Priset är ett erkännande som visar att en kvalificerad jury tycker att det vi gör är bra. Det bygger verkligen stolthet och sammanhållning i teamet.
Utmärkelser som HealthTech Award tycker han har extra tyngd, i och med att det inte går att köpa sig till priset. Han betonar att utmärkelsen stärker produktens trovärdighet.
– HealthTech Award är inte bara en utmärkelse – det är en kvalitetsstämpel som hjälper oss att nå fler inom vården och politiken.
Vad kan en startup vinna på att söka HealthTech Award?
– En vinst ger uppmärksamhet både på plats, i media och hos målgrupper som kan vara avgörande för startupens framgång, säger Lars Lengquist.
Stratipath AB
Grundare:
Johan Hartman, CMO, MD PhD Professor i tumörpatologi, Karolinska Institutet. Överläkare och patolog Karolinska universitetssjukhuset.
Mattias Rantalainen, CTO, PhD, Docent Karolinska institutet.
Fredrik Wetterhall, CEO.
Startår: 2019
Antal anställda: 15
Riskkapital hitills: 61,5M
Stratipath Breast fick sin CE-IVD-märkning i maj 2022 och var därmed ok för kliniskt bruk. Sedan dess har produkten börjat användas i Region Västmanland, Region Örebro län, Region Kalmar län och på St Görans sjukhus via Unilabs.
HealthTech Award lyfter fram healthtech-innovationer som gör skillnad för människors liv och hälsa. Priset är ett samarbete mellan nätverket GREAT, Vitalis och Sahlgrenska Science Park och delas ut till ett innovativt företag baserat i Norden eller Baltikum som erbjuder en healthtech-lösning eller produkt med en positiv inverkan på hälso- och sjukvård, prevention, prediktion, hälsa och/eller livskvalitet.