Vitalis värd för toppmöte om nordiska hälsodata
24 januari / 2025
Med projektet VALO vill de nordiska länderna ta täten i arbetet med att använda hälsodata för forskning och innovation. Under Vitalis i Göteborg möts departement och myndigheter för att diskutera hur vi kan använda oss av hälsodata över gränserna.
Det ska bli lättare att samarbeta inom forskning och innovation över de nordiska landsgränserna. Med VALO-projektet undersöker de nordiska länderna, med baltstaterna Estland och Litauen som observatörer, hur man underlättar sekundär användning av hälsodata.
– Det råder ingen tvekan om att vi är långt fram i det här området, men att vi också har stora utmaningar, säger Michel Silvestri, enhetschef och senior rådgivare på E-hälsomyndigheten.
Bakgrunden till VALO, som finansieras av Nordiska ministerrådet, är den nya EU-förordningen EHDS – det europeiska hälsodataområdet – som väntas träda i kraft inom kort. EHDS ska öka EU-medborgarnas kontroll över sina hälsodata inom hälso- och sjukvård (primär användning) och samtidigt underlätta en säker åtkomst av hälsodata till forskning, utveckling och innovation (sekundär användning).
– Förhoppningen är att finna ny kunskap genom att använda oss av de enorma mängder hälsodata som finns.
VALO ska främja forskning och innovation
VALO, som står för “värde från nordiska hälsodata”, pågår från 2024 till 31 oktober 2026. Den nya EU-förordningen kommer att göra det enklare att få tillgång till hälsodata. Projektet undersöker hur man på bästa sätt kan dra nytta av det över landsgränserna.
– Vi vill hjälpa och stötta varandra i förberedelserna inför EHDS. VALO är indelat i tre olika workstreams, där länderna ansvarar för olika saker, förklarar Michel Silvestri.
Nordisk samarbetsmodell
Workstream 1 leds av Island och fokuserar på att skapa en gemensam nordisk modell för hur hälsodata kan användas i forskningssyfte.
– Vi tittar på hur Norden kan fortsätta vara en förebild för användning av hälsodata.
Sverige, med e-hälsomyndigheten i spetsen, ansvarar för workstream 2, som handlar om att organisera och driva det nordiska kompetensforumet för EHDS2. Forumet är en plattform där de nordiska länderna kan dela erfarenheter och förbereda sig för EU:s nya förordning.
– I september hade vi premiär i Helsingfors, och nästa möte hålls i Köpenhamn i februari.
Kompetensforum på Vitalis
Under Vitalis-mässan i Göteborg möts departement och myndigheter från Norden och Baltikum för att fortsätta diskussionen.
– Vi hoppas spinna vidare på den väldigt lyckade starten i Helsingfors.
Dagen efter kompetensforumet kommer Sitra, den finska innovationsfonden som koordinerar Valo-projektet, att hålla ett öppet forum för intresserade.
Standarder för datadelning
Workstream 3, som leds av Finland och Sitra, fokuserar på distribuerad analys av hälsodata. Varje land analyserar data lokalt och sammanställer det sedan till ett samlat resultat för Norden.
– Jag brukar jämföra det med järnvägar. För att tågen ska kunna korsa gränser måste vi ha samma spårbredd. Samma sak gäller för hälsodata – vi behöver gemensamma tekniska, semantiska, juridiska och organisatoriska standarder för att allt ska fungera effektivt.
Michel Silvestri ser mycket fram emot fortsättningen av arbetet och att komma till Göteborg. Han är glad över att EHDS-förordningen träder i kraft.
– Det är en fantastisk ambition. Samtidigt kommer det ta lång tid att implementera och kosta både tid och resurser. Men det är den enda vägen att gå för att verkligen använda hälsodata på bästa möjliga sätt.
Målsättningarna för VALO-projektet
1. Stärka samarbetet mellan de nordiska länderna och skapa en gemensam modell för hantering av hälsodata.
2. Förbereda Norden för den nya EU-förordningen EHDS och underlätta dess implementering.
3. Främja forskning och innovation genom att göra hälsodata mer tillgängliga på ett säkert sätt.
4. Bibehålla de nordiska ländernas position som föregångare inom användning av hälsodata.
5. Skapa praktiska lösningar för att dela data över gränserna – med fokus på teknik, juridik och organisation.
Vitalis är Nordens ledande mötesplats för framtidens hälsa, vård och omsorg med fokus på e-hälsa, välfärdsteknik och innovation. Här möts branschens viktigaste aktörer inom offentlig sektor, akademi, politik och näringsliv för att främja utvecklingen av en hållbar hälso-och sjukvård.