Övertorneå visar vägen för eHälsa

I Övertorneå är digitalisering avgörande för att lösa glesbygdens utmaningar – något som belönades med utmärkelsen Årets eHälsokommun under Vitalis 2024.

– Det digitala är en förutsättning för att verksamheten ska fungera, säger Robert Raabymagle, välfärdstekniskt ansvarig.

 

Övertorneå är en vidsträckt glesbygdskommun där tio procent av de runt 4000 invånarna är över 80 år och 40 procent över 65. Samtidigt brottas kommunen med brist på personal inom vård och omsorg.

Men svåra förutsättningar och innovation går många gånger hand i hand – vilket kommunen är ett bevis för. Vid fjolårets Vitalis utsågs kommunen till Årets eHälsokommun för sitt arbete med digitala lösningar som stärker vardagen för både brukare och personal.

– Vi ser det som en fördel att vi är en liten organisation. Det har länge funnits en kultur av att våga testa nya saker i kommunen, säger Carina Kemppainen, äldreomsorgschef.

 

Teknik underlättar för brukare och personal

GPS för brukare med kognitiv svikt, trygghetskameror inom hemtjänsten och automatiska medicinutdelare har ökat både friheten och tryggheten för de äldre.

– Fler får hjälp och målet med digitaliseringen är att det ska frigöra tid för personalen att ha mer kvalitativ tid med brukarna, säger Carina Kemppainen.

För personalen har digitaliseringen också förbättrat arbetsmiljön. I en kommun med färre än två invånare per kvadratkilometer har det till exempel inneburit att hemtjänstpersonalen inte behöver köra lika mycket bil.

– Nattpersonalen slipper göra lika många krävande långresor i snöstorm, på vägar med blixthalka eller i trettio minusgrader. Arbetsmiljön blir allt bättre, säger Robert Raabymagle.

 

Överraskade prisvinnare

Priset som Årets eHälsokommun kom som en överraskning för Carina Kemppainen.

– Vi har inte strävat efter det här, utan bara gjort vårt vanliga arbete. Men med tanke på priset är kanske vårt arbete inte så vanligt ändå.

Robert Raabymagle tar vid:

– Det är kul att vi blir uppskattade, det visar att vi jobbar på rätt sätt.

Ungefär samtidigt som Övertorneå kommun fick utmärkelsen införde man tillsammans med 13 andra kommuner ett nytt gemensamt verksamhetssystem (som fick ta emot Vitalis stipendium 2024). Det har inneburit att nya digitala lösningar har satts på paus.

– Vi behöver låta verksamheterna andas. De senaste åren har varit väldigt intensiva, och nu finslipar vi på saker snarare än att införa nytt. Men vi letar ständigt efter nya lösningar som i framtiden kan underlätta för kommunen, säger Robert Raabymagle.

 

Diktering istället för skrivande

En lösning som han hoppas mycket på är att med hjälp av artificiell intelligens kunna diktera istället för att skriva i journalsystem.

– Det tror jag skulle spara mycket tid och vara uppskattat av de som journalför mycket. Men om det är ett, två eller tre år bort, det kan jag inte svara på.

Avslutningsvis uppmanar Carina Kemppainen och Robert Raabymagle andra kommuner att våga tänka nytt.

– Våga vara nyfikna och testa någonting nytt, säger Carina Kemppainen. Robert Raabymagle avslutar:

– Allt kommer inte gå vägen, men se det inte som ett misslyckande. Bevara det som fungerar och är bra. I vårt fall har vi på sikt sett ekonomisk vinning i våra lösningar.


Carina och Roberts tre digitaliseringstips

1. Våga testa nytt: Börja med enkla lösningar utifrån verksamhetens behov.
2. Var förberedd: Inledningsvis ökar arbetsbördan, men på sikt blir arbetet mer effektivt.
3. Fokusera på det grundläggande: Tekniken behöver inte vara avancerad för att bidra till en förbättring.