Socialchefen: "Vi behöver ta del av goda exempel och hjälpa varann"

Vitalis blir en alltmer intressant arena för socialtjänsten.
I år besöktes mötesplatsen av ovanligt många socialchefer från norra Sverige. En av dem var Anna-Lena Andersson, socialchef i Kalix:
– Jag kan rekommendera kollegor runt om i landet att ta sig tid att åka till Göteborg. Digitaliseringen är ju till för oss alla, säger hon.

 

Anna-Lena tycker att ansvariga inom socialtjänsten bör göra en markering i sina kalendrar 19–22 maj nästa år då Vitalis, Nordens ledande mötesplats för framtidens hälsa, vård och omsorg, äger rum på Svenska Mässan i Göteborg.
– Den som tvekar bör åtminstone gå igenom konferensprogrammet när det blir klart. Sedan kan man ta ställning om man ska avsätta tid för ett besök.

 

En nödvändig förskjutning
Hon ser uppenbara vinster med att ta del av utbudet på Vitalis.
– Dels får du en aktuell bild över den digitala tekniken, vad som finns därute. Men du får också ett smörgåsbord av arbetssätt runt digital teknik – och kan upptäcka fördelarna med det.
Att öka graden av digitalisering inom den kommunala socialtjänsten ser Anna-Lena Andersson som nödvändigt:
– Det handlar mer och mer om arbetssätt, inte minst för att kunna följa den nya lagstiftningen. Myndigheter som ska granska oss kan inte göra det med gamla arbetssätt, därför är det en förskjutning alla i samhället måste göra.

 

Ta del av goda exempel
På årets Vitalis höll Anna-Lena själv ett seminarium kring den IT-attack Kalix kommun utsattes för 2021 då alla system slogs ut.
– Jag var glatt överraskad av att det var så många som var intresserade och kom och lyssnade, bland annat flera från kommunsektorn, berättar hon.
– Även företaget Governo, som arbetar med datadriven utveckling och analys för offentlig sektor, var där. Jag fick bland annat göra en pod med dem.
Anna-Lena ser IT-attackerna, och hur man skyddar sig mot dem, som ett bra exempel på hur socialtjänster runt om i landet kan dra lärdom av varandra.
– Jag tror absolut att vi blir starkare tillsammans. På Vitalis kan vi utbyta erfarenheter och få möjlighet att nätverka. Genom att ta del av andras goda exempel kan vi hjälpa varann.

 

Ett system istället för 14
I Norrbotten har man insett fördelarna med digital samverkan.
Alla 14 kommuner, inklusive Kalix, har utvecklat ett gemensamt ekosystem inom socialtjänsten, för vilket man belönades med årets Vitalis-stipendium.
– Det innebär att vi nu har ett verksamhetssystem, en gemensam förvaltning och en gemensam support istället för 14 olika, berättar Anna-Lena.
Förändringen har stora samordningsfördelar, med förenklade processer och ökad effektivitet. Men den har inte varit smärtfri.
– Man kan jämföra det med att göra en hjärt- och lungtransplantation. Det har varit ett enormt arbete, men när du väl tagit dig igenom det så blir det mycket bättre. Nu har det börjat sätta sig, och nu kan vi se effekterna av det.
Stipendiesumman, 60 000 kronor, har för övrigt kommunerna i Norrbotten satsat i ett eget länsövergripande stipendium!
– På det sättet vill vi uppmuntra till fler bra utvecklingsidéer och innovativa nyheter som gagnar oss alla.

 

Bättre för medborgarna
Att samverka mer och hitta innovativa lösningar ser hon som särskilt viktiga byggstenar i den digitala utvecklingen av socialtjänsten.
– På så sätt vi kan bidra till att göra verksamheten så effektiv som möjligt. Dessutom är det ju skattemedel vi har att förvalta. Desto bättre måste det bli för medborgarna, tänker jag.

 


Vitalis är Nordens ledande mötesplats för framtidens hälsa, vård och omsorg med fokus på e-hälsa, välfärdsteknik och innovation. Här möts branschens viktigaste aktörer inom offentlig sektor, akademi, politik och näringsliv för att främja utvecklingen av en hållbar hälso-och sjukvård.

 

Med över 6000 medverkande, drygt 400 programpunkter och 200 utställare är Vitalis en årlig kraftsamling för alla som vill vara med och forma morgondagens vård och omsorg.

 

Välkommen att delta i diskussionen om utmaningar, lösningar och hur visioner blir verklighet!

 

Biljetter till Vitalis