Regionen om gruppresan till Vitalis: "Helt plötsligt ser man en potential"

Region Jönköpings län ska bli bäst i Sverige på digitala vårdtjänster.

Det är ett uttalat mål. Och en av anledningarna till att vi åkte med en delegation på 25 personer till årets Vitalis, säger Erik Samuelsson, verksamhetsstrateg för Kirurgisk vård i regionen.

 

I maj i år reste sjukvårdsdirektören och hela ledningsgruppen inom Kirurgisk vård Region Jönköpings län till Vitalis. Strategen Erik Samuelsson, i grunden specialistsjuksköterska inom intensivvård, var en av initiativtagarna:

– Själv hade jag besökt Vitalis många gånger och alltid tyckt att det varit en väldigt givande konferens och mässa, säger han.

Idén kläcktes när Erik och sjukvårdsdirektören Martin Takac, som även han besökt Vitalis tidigare, diskuterade hur man skulle kunna nå regionens högt uppsatta mål: att bli bäst i Sverige på digitala vårdtjänster och stödsystem.

 

Skaffa sig kunskapsbas

Att besöka Nordens största mötesplats kring eHälsa kanske skulle kunna ge den inspiration som behövdes, resonerade de.

– För att kunna nå målet är det viktigt att våra verksamhetschefer får se digitaliseringens möjligheter och blir aktiva i implementeringen av olika lösningar och ehälsotjänster. Helt enkelt skaffar sig en kunskapsbas och förståelse kring vad marknaden kan erbjuda, menar Erik.

Sagt och gjort. 15 verksamhetschefer för olika vårdområden, primärt de opererande specialiteterna, men också onkologi och kvinnohälsovård, samt sjukvårdsdirektörens stab reste iväg.

– De allra flesta var positiva. Vi förlade även vårt ledningsgruppsmöte i direkt anslutning till Vitalis, så fanns det ett incitament för alla att följa med.

 

Vågar driva på utvecklingen

Vad fick då delegationen från Region Jönköpings län ut av besöket på Vitalis?

– Vi hade en avstämning på nästa ledningsgruppsmöte, någon månad senare. En majoritet ansåg att deltagandet var värdeskapande: man fick ta del av många möjligheter och lösningar som faktiskt finns ute på marknaden.

Intrycken jämfördes med vad som redan finns etablerat i regionen och vad man idag inte har tillgång till.

– Det gav, kan man säga, förutsättningar för att våga utmana och driva utvecklingen framåt inom den egna verksamheten, säger Erik Samuelsson.

 

Komplexa avvägningar

För att bli bäst i Sverige måste förstås mycket till, konstaterar han.

– Saker som försvårar kan vara att man sitter fast i avtal med leverantörer. Och att det då, ur kostnadssynpunkt, blir ineffektivt att komplettera.

– Det kan också krävas andra typer av strukturella eller organisatoriska förändringar, för att verkligen få ut nyttan av en ny lösning. Då måste man göra en avvägning: är det värt att göra den resan?

 

Lättare att driva dialogen

Den främsta vinsten av delegationens besök på Vitalis kopplas till målbilden.

– Vi har skapat en möjlighet att faktiskt driva verksamhetsutveckling genom att utmana nulägesbilden, alltså de IT-lösningar och arbetssätt som finns idag. Det är i sig ett framsteg. Helt plötsligt ser man en potential, säger Erik.

– Det gör också att dialogen kring den implementeringstakt vi har i regionen är lättare att driva, nu när verksamhetschefer vet vad som faktiskt finns. De kan visualisera målbilder på ett nytt sätt.

 

Rekommenderar fler att åka

Slutmålet är ganska självklart.

– Det handlar förstås om att förbättra vårdprocessen, för patientens skull. I det ligger att använda digitala lösningar som ett verktyg.

Vitalis-besöket har gett mersmak och man håller öppet för en ny delegation 2026. Erik Samuelsson vill gärna rekommendera andra regioner att följa Region Jönköping läns exempel:

– Absolut, det ska man göra! Samtidigt är det viktigt att inte bara personer och funktioner med digitaliseringsansvar åker, utan att faktiskt vårdens företrädare får en chans att se och inspireras av digitaliseringens alla möjligheter.


Vitalis är Nordens ledande mötesplats för framtidens hälsa, vård och omsorg med fokus på e-hälsa, välfärdsteknik och innovation. Här möts branschens viktigaste aktörer inom offentlig sektor, akademi, politik och näringsliv för att främja utvecklingen av en hållbar hälso-och sjukvård.

 

Köp din konferensbiljett till Vitalis 2025 senast den 31 december och ta del av vårt Early Bird-pris.

 

Köp konferensbiljett