Hackaton ska förbättra vården för multisjuka – resultat på Vitalis

Ett unikt hackaton, med de ledande IT-leverantörerna till svensk sjukvård, genomförs i slutet av mars 2025.
– Vi har stora förhoppningar på att kunna ta ett avgörande kliv framåt, säger Monica Winge på Health Data Sweden.
Det rykande färska resultatet presenteras på Vitalis två månader senare.

 

Det är ett välkänt faktum att patienter med många diagnoser ofta hamnar i kläm i svensk sjukvård. Att samordna alla insatser och ta helhetsansvaret om multisjuka har visat sig vara ett oöverstigligt problem.
– En av grundorsakerna är att vi skapat ett system som jobbar i stuprör. Patienten faller mellan stolarna, säger Monica Winge, som både är sjuksköterska och doktor i datasystemvetenskap vid Stockholms universitet.
Hon är även senior advisor till Health Data Sweden, en EU-finansierad digital innovationshub, som nu bjuder in till ett hackaton. Syftet är att skapa lösningar för koordinerad vård och omsorg av multisjuka patienter, oavsett organisation.

 

Fysiska mötet viktigt
Utvecklare och programmerare från ett 20-tal ledande leverantörer av journalsystem och andra digitala lösningar för vård och omsorg samt mindre, innovativa medtech-bolag medverkar.
En inledande workshop hålls 19 november, en uppföljande 21 januari och själva hackatonet, där alla aktörer samlas fysiskt, äger rum i Stockholms universitets lokaler i Kista under tre dagar 18–20 mars nästa år.
– Det är viktigt med de här fysiska mötena, det är då det händer, säger Monica Winge, med erfarenhet från två tidigare hackaton, 2019 och 2020.
– Där fick vi väldigt bra resultat. På bara 24 timmar löste deltagande bolag problem, som de själva fruktlöst försökt lösa på sin egen kammare under många år. Lösningar som fortfarande används.

 

Konkurrensen skjuts åt sidan
Ur konkurrenssynpunkt kan det synas märkligt att stora IT-bolag på det här sättet samarbetar. Men det finns ett gemensamt intresse, förklarar Monica:
– När jag gick runt på Vitalis i år hörde jag från många verksamhetschefer: det händer ju ingenting på nationell nivå, vi behöver mera verkstad!
– Eftersom vi fick så bra resultat förra gången fick jag idén att dra igång ett nytt hackaton, vilket alla ställde sig positiva till. Visst, en del kände oro för att affärshemligheter kan läcka, men kom ändå fram till att fördelarna överväger.
De upplevda fördelarna bland företagen vid det senaste hackatonet var att kunskapen ökade, affärsmodeller utvecklades, nätverk byggdes.

 

Modell ska implementeras live
Under hackatonet i mars ska samordnade modeller och omsorgsprocesser, begreppsmodeller och standarder utvecklas och testas för att öka interoperabiliteten, den stora stötestenen bland vårdens många aktörer.
En gemensam konceptuell modell, för överföring mellan journalsystem och konsultationsplattformar, ska implementeras live.
– Svenska bolag har i regel implementerat en specifik lösning för en region eller kommun. Vad vi gör nu är att möjliggöra en lösning med internationella standarder, på OpenEHR och HL7 FHIR-plattformar, förklarar Monica.
Experter inom vård och omsorg och inom standardisering finns tillgängliga under hackatonet. Liksom representanter för myndigheter, till exempel Socialstyrelsen, och patientorganisationer.
– Meningen är att utvecklarna när som helst ska kunna ställa frågor till dem.

 

Nu ska det ske!
Två månader efter hackatonet presenteras resultaten under ett konferensspår på Vitalis, Nordens ledande mötesplats för eHälsa, 19–22 maj på Svenska Mässan i Göteborg.
– Vårt mål är självklart att vi då ska kunna visa lösningar på hur målgruppen, de multisjuka patienterna, ska få ett bättre omhändertagande, säger Monica.
Hon tror inte att bolagen, var för sig, skulle kunna lösa problemen.
– Nej. Vi har väntat i 25 år, men det verkar bara inte gå, konstaterar hon.
– Den avgörande skillnaden med ett hackaton är att det skapar vilja och förmåga. Vi ser ett stort intresse från svenska och nordiska företag, alla inser att vi måste göra det här tillsammans.


Vitalis är Nordens ledande mötesplats för framtidens hälsa, vård och omsorg med fokus på e-hälsa, välfärdsteknik och innovation. Här möts branschens viktigaste aktörer inom offentlig sektor, akademi, politik och näringsliv för att främja utvecklingen av en hållbar hälso-och sjukvård.

 

Köp din konferensbiljett till Vitalis 2025 senast den 31 december och ta del av vårt Early Bird-pris.

 

Köp konferensbiljett