Röster om Vitalis

Röster från besökare

Patrik Cederhag, Medexa, VD
”Vitalis är en perfekt mötesplats för att träffa samarbetspartners och hänga med i vad som är nytt! Allt är samlat under ett tak och vi får möjlighet att träffa både partners och kunder.”

Mia Gustafsson, Västra Götalands Regionen, Projektledare
”Vitalis erbjuder stor variation och utbudet är oerhört brett, det är som ett riktigt smörgåsbord! Vi letar efter lösningar som kan stödja vårt arbete med den nära vården. Vi är intresserade av teknikutvecklingen som sker, främst patient och vård. Vi vill se vad vi kan dra nytta av så satsningen av äldrevården är väldigt positiv, det är en framtida utmaning som är viktig att belysa.”

Tomas Ed, Inovit AB, Strateg
”Vårt intresse gäller främst monitorering i hemmet och vi letar efter en sammanhängande lösning. Mitt företag skapar inte egna lösningar utan arbetar med att hitta vad som finns på marknaden. Vi har redan kunnat knyta massor av nya kontakter! Det är viktigt att hänga med i utvecklingen kring E-hälsa.”

Ingrid Kjaer, Sykehuspartner, IT-ansvarig/Utvecklare, Norge
”Föreläsningarna och konferenserna har varit bra och lärorika! Det är alltid positivt att få en bredare bild av branschen i stort och att få se vad andra gör. Man kan alltid få med sig någonting nytt. Det är viktigt för att kunna se vad som händer runtom i Norden och hänga med i utvecklingen.”

Anders Andeberg, CAG Mawell, Försäljningschef
”Vitalis är spot on för oss, vi arbetar enbart inom E-Hälsa. Hela konceptet är bra, det är en träffpunkt för industrin och blir därför helt naturligt för oss att åka till för att möta partners och kunder. Det fanns många intressanta lösningar på golvet, vi har framförallt tittat på patientcentrerad hjälp, men även tekniker inom hemsjukvården är av intresse.”

Krister Eriksson, Senior Konsult E-Hälsa CAG Mawell
”Vitalis är helt klart sandlådan man ska vara i, de flesta aktörerna finns här. Jag har varit på mässan 9 år i rad och det finns alltid något nytt. Jag kommer precis från invigningen, men har ett fullspäckat schema med i alla fall 20 föreläsningar jag kommer besöka. Vi letar framförallt efter avancerad sjukvård i hemmet, men har flera olika prospekts som vi kommer prata med”

Amelie Andersson, Gisys AB, forskning
”Vitalis är en perfekt grund. Här möter man alla inom branschen, alltifrån företag, entreprenörer, läkare, forskare och sjuksköterskor. En perfekt mässa helt enkelt.”

Anna Karevi Verdoes, VGR, Regionalt Cancercentrum Väst
”Vi är här för att kika på lösningar för stöd och behandling, men även digitalisering av vårdplaner. Jag har flera föreläsningar som jag ser fram emot och är faktiskt på väg till en nu! De jag lyssnat på än så länge har handlat om stöd och behandling samt en föreläsning om Nya användbara nationella riktlinjer från Socialstyrelsen, båda var väldigt intressanta. Vitalis är ett väldigt bra forum för oss som jobbar inom vården, man kan knyta kontakter och har möjlighet till utbyte med andra i branschen.”

Terje Myhre, Rehabskoncept AS
”Vitalis är en väldigt viktig mötesplats, man får se mycket olika aspekter och delar av branschen. Jag tycker att satsningen på äldrevården i år har varit väldigt bra i och med att vi alla blir gamla i allt högre utsträckning vilket gör att det krävs mer fokus på den typen av sjukvård. Jag spanade in flera utställare redan innan jag kom hit, och tänker nu gå runt och prata med så många som möjligt. Jag ska främst titta på larm och välfärdsteknologi, jag har redan hunnit se flera utställare med sådana produkter.”

Jarl Sandberg, Tieto Healtcare & Welfare Sweden AB
“Jag har ett fullspäckat schema på vad jag ska se idag, Jag är främst här för journalsystemen, och framtidslösningarna inom detta. Jag väntar ivrigt på att få höra föreläsningen om just journalsystem, Framtidens Journalsystem.”

Mats Arvidsson, Stockholms Läns Landsting IT, Senior Project Manager
“Vitalis är bland det viktigaste på året. Tjänstemän, IT, vårdpersonal och beslutsfattare kan samlas och ta del av varandras information. Jag har hunnit nätverka med flera partners och bekanta inom landstinget men även andra verksamheter. Jag har även hunnit gå till flera föreläsningar, som varit intressanta. En som stod ut och överraskade var Därför ska vi dela digitalt. Den var oerhört intressant. Den digitaliserade delningen kan vara ett sätt för oss att samverka aktörer emellan, och vi kan skapa forum eller allianser mellan alla olika typer av verksamheter. Det skulle kunna leda till flera stora förändringar bland strukturerna inom landsting och kommuner.”

Camilla Ärlestål, Region Uppsala, Handläggare IT
”Jag är främst här för att knyta kontakter och har faktiskt hunnit knyta några redan. Vitalis är verkligen ett effektivt sätt att nå både befintliga och nya kontakter. Vi tittar främst på företag som levererar liknande system som vi arbetar med idag, för att bli inspirerade och se vad andra erbjuder. Vitalis är som en goodiebag, som erbjuder framtidslösningar, möte med aktörer och ett brett utbud av föreläsningar.”

Maria Storbjörk, Region Uppsala, Gruppchef Landstinget Uppsala Län
”Detta är en mötesplats där man har chans att synas, knyta kontakter och hänga med i trender samt inspireras av andras system. Vi har bland annat tittat på 3D-röntgen, det är egentligen inget nytt men vi är väldigt intresserade av att kunna se användarområdena av 3D hos oss. Även apparna har varit intressanta att se, vi jobbar själva med journaler i appen men det är intressant att se möjligheterna att utveckla vårt arbete.”

Silas Olsson, Manager international cooperation e-Health section, Rise Sics
”Vitalis är den största mötesplatsen i Sverige för oss inom industrin och ett perfekt ställle att nätverka på. De föreläsningar och lösningar som jag intresserar mig extra mycket för är de som handlar om digitalisering. Jag tycker bland annat att lösningar som Kry och Min Doktor är särskilt intressanta, de är helt klart något som rör om i grytan lite. Sverige behöver nytänk.”

Kerstin Karlsson, Chef senior Göteborg och samordnare av uppdraget Attraktiv Hemtjänst, Göteborg stad
”En föreläsning som jag tyckte var extra intressant var Connect, den bidrog med givande diskussioner om best practice och implementeringen av välfärdsteknik ur ett praktiskt perspektiv. Jag blev också inspirerad av Hospital Pavillion, det gav en inblick i framtiden och gav en känsla kring vart vi är på väg. Även om det inte är riktat till kommunerna så kan det ändå anpassas till våra verksamheter.”

Mari Banck, Projektledare, Landstinget i Värmland
Föreläsningen kring Semantik Var mycket givande. Om vi ska kunna lyckas i den digitala utvecklingen måste vi kunna prata och kommunicera samma språk. Det gäller att vi är överens om begreppen för att lyckas. Vitalis är en viktig mötesplats, den blir som en bekräftelse på att man hänger med i utvecklingen. Och även om utvecklingen tar tid att implementera så är små steg också steg.”

Röster från utställare

Cecilia Täkte, affärsområdeschef, Tieto
”Årets Vitalis har varit fantastisk, vi är jättenöjda! Vi har otroligt mycket besökare i båda våra montrar. Dels i vår stora monter där vi lanserat vårt Lifecare-koncept för svenska sjukhus. Vi har ju tidigare introducerat vår produktfamilj Lifecare för familjeomsorgen, äldreomsorgen och tandvården. Vi har mött många befintliga och potentiella kunder, som varit nyfikna på det vi har att erbjuda. I den nya utställningsdelen Smarta hem och boenden har vi stått tillsammans med små innovativa bolag och kunnat lansera vårt koncept Tieto Smartcare, som genom digitalisering möjliggör sjukvård i hemmet. Det har varit väldigt lyckat!”

Jonas Golan, försäljningschef hälso- och sjukvård, Microsoft
”För oss har årets Vitalis varit väldigt givande. Hög energinivå och många bra samtal i montern och i separata möten. Men också vid de seminarier som vi och våra partners haft kring informationsplattformar. Vi har också haft med flera partners i montern för att visa vad vi kan göra med teknologin, t ex när det gäller kroniska tillstånd. Helhetsintrycket är mycket positivt. Jämfört med fjolåret upplever vi att det varit mycket bättre i år.”

Stefan Blomén, försäljningschef, Ascom Sverige
”Vitalis är ju den mässa Ascom satsar på i Sverige. Vi upplever att det varit betydligt fler besökare på årets mässa än tidigare år. Vi har också mött ett väldigt stort intresse i vår monter, bland annat för våra produktlanseringar Ascom Telligence, vår senaste version av patientkallelsesystem som tar oss vidare på resan in i ett mobilt arbetssätt, och Ascom Digistat, som samlar ihop all information från olika leverantörers patientövervakningssystem, m m. Intresset har varit jättestort, vi har haft många seriösa affärssamtal. Det har faktiskt varit den bästa mässan vi varit på någon gång!

Jenny Styren, marknadschef, Cambio Healthcare System
”Vi har haft riktigt bra drag i montern. Mycket folk, många intressanta samtal. Störst intresse har vi haft kring våra lösningar för mobila lösningar: Nova, som är journalen på fickan kan man säga, och beslutsstödet CDS. En jättebra mässa!”

Mats Forsberg, säljare, Evry
”Vi hade fullt upp i montern och märkte ett ökat antal kommunföreträdare, vilket är intressant. Vi samarbetar med Cambio när det gäller upphandlingar och på mässan stod vi intill varandra för att kunna presentera ett samlat erbjudande. Det var första gången vi samarbetade på det här sättet på en mässa. Det har fallit väl ut, helhetsintrycket är mycket bra.”

Helle Bundgaard, chefskonsulent, Det Danske Stand
”Vi var här för andra året i följd med en utökad monter, efter succén i fjol. Vi upplevde att årets Vitalis var mer internationell, vi träffade många nordiska besökare. Det har varit ett stort intresse för våra eHälsotjänster. Vi erbjuder bl a en avancerad ambulanstjänst med Intelligent Hospital i liten skala inne i bilen. Man kan rädda människoliv genom att starta behandlingen innan man kommer fram till sjukhuset. Min egen mammas liv räddades faktiskt på det sättet. Vi har en mycket hög nivå på eHälsa i Danmark och det finns en efterfrågan på det vi erbjuder även i Sverige, inte minst inom sjukhussektorn. Våra två länder liknar varandra på många sätt. Helhetsintrycket av årets mässa är fantastiskt positivt. Och vi tycker det är väldigt bra att kombinera mässan med konferensen, där vi också medverkat. Vi hoppas få göra igen på Vitalis nästa år.”

Margareta Wallentén, projektkoordinator, HealthTech Nordic
”Vi är en projektorganisation, ett nordiskt samarbete, som samlar startups med internationella ambitioner. Vi var med för första gången på årets Vitalis och hade tolv startups med i montern, som fått visa upp sig och sina produkter enligt ett rullande schema. Intresset har varit fantastiskt, det här är en riktigt bra mässa att vara på! Ett högt flöde av människor och flera av startupföretagen säger just det: här finns våra kunder. Både vi och de är supernöjda. Vi kommer självklart tillbaka till Vitalis nästa år!”

Hans Jacob Moe, kommunikationschef, Cerner
”Cerner medverkade bl a i intensivvårdsenheten i Intelligent Hospital Pavillion, den uppbyggda sjukhusmiljön på årets mässa där vi kopplade samman medicinsk teknik och journalsystem. Vi kunde visa hur våra samverkar med andra system i IHP, hur de fungerar i praktiken och kan användas i vården. Intresset har varit enormt: det blev väldigt pedagogisk och lätt för alla att förstå. Vi är väldigt nöjda med årets Vitalis och är helt säkert med igen 2018.”

Hallå där…

Agneta Karlsson, statssekreterare på Socialdepartementet. Du delade ut ”eHealth Award” på årets Vitalis. Segrare blev Coala Life, som utvecklat ett slags digitalt stetoskop.

Är den nya utmärkelsen ett lyckat initiativ, tycker du?
– Ja, jättelyckat! Dels sätter det fokus på eHälsovisionen som regeringen och SKL har tagit fram, dels visar det hur viktigt det är att många aktörer hjälps åt för att nå den där visionen. Att då prissätta innovatörer som jobbar inom det här området är en lysande idé.

Enligt visionen ska Sverige vara bäst i världen på eHälsa 2025. Kan de konkreta exempel ”eHealth Award” lyfter fram bidra till att nå det målet?
– Många bäckar små…olika digitala lösningar bidrar absolut, men vi behöver också helhetslösningar. Vi behöver gå åt samma håll: göra saker gemensamt, skapa ordning och reda.

Innovationerna ska ju helst också användas i praktiken. Du själv är ordförande i styrgruppen för eHälsovisionen. Vad kan ni och regeringen göra för att skapa de rätta förutsättningarna?
– Ytterst är det naturligtvis kommunerna och landstingen själva som beslutar kring vilka lösningar man väljer. Men hela vårt samarbete, visionen och den gemensamma styrning vi har, handlar ju om att säga: det här är viktigt, vi måste använda lösningarna, vi måste vara innovativa, vi ska ha gemensamma standarder, det ska vara enkelt att välja rätt. Det är ett utvecklingsarbete vi bedriver. Eftersom vi lyft det högst upp på agendan så påverkar det en del, men mycket av jobbet måste ske ute i verksamheterna.

På årets Vitalis har det varit mycket diskussion kring digitala vårdbesök, om de kan bidra till att lösa resursproblemen. Vilken är din syn?
– Jag tror absolut att konsultativa digitala besök är en utmärkt väg att gå, inte minst i glesbygd där man har långt till doktorn. Men också för en del enklare besök. Men huvudmännen, regioner och landsting, har en del att göra när det gäller ersättningsproblematiken. Där jobbar man, som jag förstår, för att få till stånd gemensamma regler nu i vår. Under förutsättningar att man följer lagar och regler för patientsäkerhet och inte överförskriver antibiotika och annat, så är det absolut en bra modell. Ansvaret för att få det att hänga ihop med den övriga vården ligger framförallt på huvudmännen.

På Vitalis möts innovatörer, IT-folk, verksamma inom vård och omsorg, beslutsfattare i kommuner och landsting, m m. Kan Vitalis bidra till att stödja utvecklingen och nå visionen?
– Definitivt! Vitalis med all den här kraften och alla aktörer som möts är en oerhört viktig arena. Den bidrar till att vi kraftsamlar och löser de områden som kanske är allra viktigast för att all den innovation vi gör ska hänga ihop. Att vi har standarder som kan prata med varandra, att vi använder samma definitioner och begrepp och följer myndigheternas rekommendationer. Det är jätteviktigt för att det ska gå åt rätt håll.

Hallå där…

David Liljequist, ombudsman Vårdförbundet, medlem i Vitalis programråd.

Varför är Vitalis viktig för Vårdförbundets medlemmar?
– eHälsa är viktigt för alla sjuksköterskor eftersom vi behöver redskap för att kunna förbättra vården och göra den mer personcentrerad. Sätta patienten i centrum på riktigt, inte bara som det har pratats om i alla år.

Du vill att sjuksköterskorna ska kunna påverka i ett tidigt skede, istället för att serveras färdiga lösningar på ett fat?
– Tyvärr har vi ju varit med om en hel del så kallade teknikinföranden, alltså färdiga lösningar. Vi behöver vända på kuttingen och ställa frågan: vad är det vi behöver för att utveckla verksamheten just på vår arbetsplats? Och där behöver alla professioner vara med. Det handlar ju om ett teamarbete runt patienten.

Förslaget kring en nationell läkemedelslista är ett hett ämne på Vitalis.
– Vi har just svarat på en remiss runt förslaget från departementet, som inte är utan komplikationer. Att alla professioner inte har tillgång till alla mediciner, alltså till en aktuell läkemedelslista, är ett problem som måste lösas. Det är en stor patientsäkerhetsrisk. På Vitalis diskuterar vi hur vi kan snabba på utvecklingen, så vi kan få en säkrare läkemedelshantering.

Ni är också med i diskussionen kring digitala vårdmöten på Vitalis?
– Ja, vi måste bli bättre på att möta patienterna där de vill bli mötta. Vi kan inte alltid kräva av patienterna att de ska komma till oss. I framtiden när vi har fler äldre, fler multisjuka och kanske lika många, eller färre, som ska vårda så behöver vi göra det på ett rationellt och effektivt sätt. Samtidigt som vi gör det på patientens egna villkor.

Hallå där…

Emma Spaak, eHälsoansvarig Läkarförbundet, medlem i Vitalis programråd.

På årets Vitalis ledde du en paneldiskussion kring digitala vårdmöten, ett högaktuellt ämne. Mycket handlade om ersättningsfrågor, men det kom in andra aspekter också?
– Det stämmer. bl a hade vi ett givande samtal kring hur man kan stimulera innovation. Vad som framförallt är bra är att man överhuvudtaget har ett samtal där politiker och privata digitala vårdgivare diskuterar ihop. Annars blir det lätt att var och en talar för sig. Det var mycket positivt.

Du medverkade även i en heldag kring verksamhetsutveckling inom primärvården. Även där handlar det en hel del om innovationer?
– Ja, vi tittade på hur man framgångsrikt börjat använda ny teknik, hur man börjat tänka lite utanför lådan. En jättespännande dag, med många bra exempel.

Vad tycker du speciellt utmärker årets Vitalis?
– Det positiva, som vi kunnat se under en följd av år, är att vi lockar alltfler personer som jobbar i sjukvården, att det inte bara kommer folk från tekniksidan. Vi ska ha programpunkter som talar till dem som jobbar på golvet i vård och omsorg, det är den frågan jag driver i programrådet.

Hallå där…

Patrik Sundström, eHälso-ansvarig på SKL, medlem i Vitalis programråd.

Du har precis delat ut priset ”Sveriges eHälsokommun” för första gången här på Vitalis. Tycker du initiativet blev uppskattat?
– Helt klart! Just nu pågår väldigt mycket positivt i landets kommuner. Det känns otroligt kul att, i samband med Vitalis invigning, kunna premiera Västerås stad för ett jättebra arbete.

Men är Västerås och de fyra andra finalisterna några få lysande exempel? Hur ser utvecklingen ut i resten av landet?
– Utvecklingen är på gång i hela landet men kommunerna befinner sig i lite olika stadier. Jag skulle säga att det stora flertalet av landets kommuner nu lyfter blicken och ser hur digitaliseringen kan hjälpa dem för att reformera bl a socialtjänsten.

Ser du också ett ökat intresse bland kommuner att medverka på Vitalis?
– Så är det definitivt. Vi ser det i konferensprogrammet, fler föredragshållare från kommunerna, fler ämnen som berör kommunerna. Vi ser det också på deltagarantalet. I år kommer kommuner med delegationer på upp till 50 personer för att suga ut erfarenheter ur de här dagarna. Och för att skapa allianser med andra kommuner.

Tror du att utmärkelsen ”Sveriges eHälsokommun” kan fungera som en sporre? Blir det en fortsättning, förresten?
– Absolut, det blir en fortsättning! Vi ser med spänning fram emot vilka som söker 2018. Syftet med priset är dels att uppmärksamma de som har nått så här långt, men också att inspirera och uppmuntra kommuner som nu står i färd med att fatta beslut om en kraftsamling på det här området.